Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: Ή κρατος ή ξένοι!


ImageΗ συμμετοχή των ιδιωτών ισοδυναμεί με ένα hair cut της τάξεως του 20% επί των επιμηκυνόμενων ομολόγων, δηλαδή υψηλότερο από την υπόθεση (15%) κουρέματος, υπόθεση βάσει της οποίας οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν στα πρόσφατα stress tests.
Οι επιπτώσεις αυτού του hair cut σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις εκτιμάται...
πως κυμαίνονται μεταξύ 6-9 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που, εφόσον οι εκτιμήσεις είναι σωστές, σημαίνει πιθανότατα ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας το θέμα τα κεφαλαιακής επάρκειας σοβαρότερο από εκείνο της ρευστότητας, που όπως φαίνεται έχει καλυφθεί.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση μέχρι αυτού του ποσού. Το έχουν; Όχι! Οι μέτοχοι θα πρέπει να επωμισθούν το βάρος αυτό, ή οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια από άλλες πηγές, π.χ. από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτό οδηγεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα χέρια ξένων τραπεζών με μαθηματριοκή ακρίβεια, πέρα από συγχωνεύσεις κλπ.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν μόνες τους τις ανάγκες ενίσχυσης των κεφαλαίων, μπορούν να καταφύγουν στον μηχανισμό του EFSF που θα ενισχυθεί για το σκοπό αυτό με πρόσθετα κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει, εξηγούν στελέχη της τραπεζικής αγοράς πως οι τράπεζες που δεν θα καλύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, ουσιαστικά οδηγούνται σε κρατικοποίηση.
Κάτι που κατά πολλούς έπρεπε να είχε γίνει αναγκαστικά από τ ατέλη του 2008 για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι καταθέσεις θα εγγυώνται από το EFSF, εκτός απροόπτου. Π.χ. ολικής χρεοκοπίας και επιστροφής στην δραχμή.

Η πίεση αυτή, εκτιμούν στην κυβέρνηση αλλά και στην αγορά, το πιθανότερο είναι να επισπεύσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υποβληθεί σε νέους ελέγχους για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και την επάρκεια των σχηματισθέντων προβλέψεων έναντι των κινδύνων που έχουν αναλάβει.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μιλάμε για "τέλος εποχής στις ελληνικές τράπεζες...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου