Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το «φάρμακο» της Αργεντινής δεν κάνει για την Ελλάδα


Το «φάρμακο» της Αργεντινής δεν κάνει για την Ελλάδα
Υπενθυμίζουμε ότι το 2001 η Αργεντινή οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών, προχώρησε σε αποσύνδεση του πέσο από το δολάριο και σε δραστική υποτίμηση. Η οικονομία της Αργεντινής μπορεί τότε να έπεσε κατακόρυφα, ωστόσο, απολαμβάνει έκτοτε μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.
Όμως οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν...
στην χρεοκοπία του 2001 αλλά και μετά, υπογραμμίζουν μιλώντας στη Wall Street Journal ότι αν και η τρέχουσα οδός της λιτότητας δεν είναι βιώσιμη για τη χώρα, ούτε μια λύση τύπου Αργεντινής μπορεί να αποδώσει.
"Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας, όπως η υπερτίμηση, η έλλειψη πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής και η αξιοποίηση της φαινομενικής σταθερότητας για ανάληψη σημαντικού όγκου δανείων", τονίζει ο Alfonso Prat-Gay, κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής από το 2002 έως το 2004.
Να αποφευχθεί πάση θυσία η χρεοκοπία
"Όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί και οι λύσεις που απέδωσαν για εμάς δεν αναμένεται να κάνουν το ίδιο και για την Ελλάδα" υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επωφελής ούτε για τη χώρα ούτε για την Ε.Ε. Επίσης, προσθέτει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η χρεοκοπία "λόγω των βαρών που συνεπάγεται για τον πληθυσμό, με εκτίναξη των απειλούμενων από τη φτώχεια και την ανεργία", καθώς και "μιας αίσθησης αναρχίας" που αναμένεται να επικρατήσει.
Στο μεταξύ, ο κ. Redrado, ο τραπεζίτης που διαδέχτηκε τον κ. Prat - Gay στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Αργεντινής, θεωρεί ότι "ένα οικονομικό πακέτο που επικεντρώνεται μόνο στα μέτρα λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτό που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι καταδικασμένο στην αποτυχία".
"Το επίπεδο των επιτοκίων που φορτώνεται στην Ελλάδα είναι μη διατηρήσιμο και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή που θα μπορούσε να αντισταθμίσει το βάρος από τα υψηλά επιτόκια", δήλωσε.
Να υπάρξουν περιθώρια για ελιγμούς
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, μειώνοντας τα επιτόκια του δανείου στο 3% από το 7-8% που βρίσκονται σήμερα, και ταυτόχρονα, να επιτρέψουν στις τράπεζες να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά ομόλογα με αποτίμηση στα 100 σεντς ανά δολάριο -χωρίς να προχωρήσουν σε απομείωση της αξίας τους- εάν τα διατηρήσουν έως τη λήξη τους.
Ο κ. Regrado τόνισε ότι η Αργεντινή ακολούθησε ανάλογη τακτική με τις εγχώριες τράπεζες που διατηρούσαν κρατικά ομόλογα και η τακτική απέδωσε.
Από την πλευρά του, ο Daniel Marx, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του χρέους της Αργεντινής, προσθέτει ότι "ακόμα και αν η Ελλάδα σταματούσε να πληρώνει το χρέος της, την επόμενη μέρα θα είχε μια ανισορροπία του προϋπολογισμού να αντιμετωπίσει".

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία η Αργεντινή δεν τα είχε. Ένα από αυτά είναι η μεγάλη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επισκιάζει τη βοήθεια που είχε λάβει η Αργεντινή. Η ΕΕ φοβάται ότι μια αποτυχία της Ελλάδας θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες ευάλωτες οικονμίς, όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο της νομισματική ένωση.
Αντίθετα, "Εκτός από την Αργεντινή, κανένας άλλος δεν ενδιαφερόταν για την ισοτιμία του πέσο 1 προς 1" συμπλήρωσε ο κ. Prat-Gay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου