Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

BBC: O «καλός» τουρισμός κλειδί για την ελληνική οικονομία


BBC: O «καλός» τουρισμός κλειδί για την ελληνική οικονομία
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό, τον οποίο θεωρεί κλειδί για την επανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, έκανε το BBC, με αναφορές στη σημασία των αρχαιολογικών χώρων και των επενδύσεων σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πλέον, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το πόσοι τουρίστες θα έρθουν αλλά... το πόσα χρήματα θα αφήσουν στην Ελλάδα.

Οι εικόνες βίας κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έκαναν το γύρο του κόσμου ήταν το τελευταίο που ήθελαν να δουν οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα ενόψει του καλοκαιριού. Η ανταποκρίτρια του BBC, Fiona Foster, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ως βασικό στήριγμα τον τουρισμό, με έναν στους πέντε Έλληνες να δουλεύει στον συγκεκριμένο τομέα και το 18% του ΑΕΠ της να προέρχεται από αυτόν.

Αναφέρεται, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, με το υψηλό χρέος να έχει «γονατίσει» την οικονομία της χώρας.

«Ο τουρισμός είναι η μόνη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση», τονίζει η κυβέρνηση, με το ρεπορτάζ να φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Η Ελλάδα είδε σημαντική άνοδο σε κρατήσεις ξενοδοχείων, αφού πολλοί τουρίστες θα πήγαιναν σε Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά οι ταραχές εκεί τους έστρεψαν προς τη χώρα μας. Το ζήτημα δεν είναι όμως μόνο να έρθουν τουρίστες από «νέες» χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά να μπορούν να ξοδέψουν και αρκετά χρήματα κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα, επισκεπτόμενοι μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

«Το μέλλον του τουρισμού της χώρας ίσως να στηρίζεται σε... ερείπια» επισημαίνεται, τονίζοντας τη σημασία που έχουν τα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδος για την ανάπτυξη του τουρισμού και της προσέλκυσης επισκεπτών.

Το πρόβλημα είναι όμως, το πώς μπορούν οι Έλληνες να αναβαθμίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα για την εκμετάλλευση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Σπιναλόνγκα, σημειώνεται.

Παράλληλα φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, επικεφαλής του θερέτρου του «Κόστα Ναυαρίνο» στην Πελοππόνησο, όπου αναλύει το σκεπτικό των συγκεκριμένων «μεγάλων» επενδύσεων, θεωρώντας ότι το μέλλον επιτάσσει ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών, όχι με βάση των αριθμό των τουριστών αλλά με βάση το πόσα χρήματα θα αφήσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Αλμυραντή, γενικού διευθυντή του Daios Cove στην Κρήτη.

Με εικόνες βίας και αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων, πάντως, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τουριστικά θέρετρα θα μείνουν στο τέλος μόνο για τους... Έλληνες, προσθέτουμε εμείς.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου