Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ειναι εντελώς ανίκανοι!Η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ


Πλήρης είναι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του έτους.
Η υστέρηση των εσόδων φτάνει τα 3,26 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών ανέρχεται σε 1,27 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η "μαύρη τρύπα" να ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.


Μάλιστα στο σκέλος των δαπανών, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν απορροφήσει κιόλας το 90,9% και το 78,8% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και έτσι άμεσα θα χρειαστούν...
πρόσθετη επιχορήγηση για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Πάντως χάρη στο θετικό ισοζύγιο εσόδων - δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 2,16 δισ. ευρώ, η απόκλιση του ελλείμματος έναντι του στόχου που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών φτάνει στα 2,37 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουνίου στα 12,74 δισ. ευρώ, έναντι 10,37 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Αν και ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" προέρχεται από το μέτωπο των εσόδων, αφού οι περισσότερες κατηγορίες βρίσκονται στο "κόκκινο", έντονη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο και η αδυναμία να συγκρατηθούν οι πρωτογενείς δαπάνες, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ζητούμενο πλέον είναι να αποδώσουν στο ακέραιο τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα και φέτος θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο α' εξάμηνο του έτους:
  • Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένες κατά 18,7%, λόγω των μειωμένων εισπράξεων από την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις, στις αυξημένες επιστροφές φόρου λόγω του μέτρου των αποδείξεων, της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας και της αύξησης της ανεργίας.
  • Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 22%, παρά τις απανωτές αυξήσεις των φόρων.
  • Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 18,17% λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
  • Αύξηση μόλις 1,68% εμφανίζουν τα έσοδα του ΦΠΑ, παρά τις αυξήσεις των συντελεστών, τα οποία παρά την ύφεση αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 8,3%
Στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η υστέρηση θα αντιμετωπιστεί στο δεύτερο εξάμηνο με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο. Οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο κατά 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (με τις πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5%). H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ενισχυμένες δαπάνες για τόκους κατά 1,27 δισ. ευρώ και στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 87,7%, ενώ οι δαπάνες του περιορίστηκαν κατά 42,3%.
Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου