Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Δεν πληρώνουν ΦΠΑ 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το κίνημα “Δεν πληρώνω ΦΠΑ” αφούσ το τετράμηνο περισσότεροι από 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχερήσεις δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ ακόμη και μετά τη δεύτερη ειδοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες 193.154 επιτηδευματίες που δέχθηκαν δεύτερη ειδοποίηση για να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις ΦΠΑ στο πρώτο τετράμηνο του έτους μόλις...
21.457 ανταποκρίθηκαν. Δηλαδή το 89% των εν λόγω υπόχρεων εξακολουθεί να μην καταβάλει ΦΠΑ.
Το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες επιτηδευματιών δενε ίναι φορολογικά συνεπείς δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ξαφνικά επέλεξαν να γίνουν φοροφυγάδες. Αντιθέτως αποδεικνύει κατά κύριο λόγο ότι η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστί και ένα μεγάλο ποσοστόε πιχειρήσεων και επαγγελματιών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ως εκ τούτου η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να ενεργοποιήσει τη διάταξη που προβλέπει την εξόφληση του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί. Εκφράζεται η ελπίδα λοιπόν οτι πολλοί θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκολίες που παρέχει η νέα ρύθμιση και θα τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους δίνοντας έτσι μια ανάσα στα δημόσια ταμεία.

gdailynews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου