Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που το ελληνικό
κοινοβούλιο απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η χώρα αδυνατεί να
λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από την τρόικα επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή
Ενωση. Ειδικότερα, πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν στο
πρακτορείο ότι...
ο σχεδιασμός δρομολογείται εδώ και εβδομάδες και έχει
στόχο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τη ρευστότητα που χρειάζεται
ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών, εάν δεν δοθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ
κι έτσι να αποφευχθούν επιπτώσεις τύπου "ντόμινο" στην Ευρωζώνη.Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, μια επιλογή που μελετάται είναι να διατεθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα από έναν... απροσδιόριστο "τρίτο παράγοντα".
"Καμπανάκι"
Στο μεταξύ, "καμπανάκι" ότι η διάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους στην ΕΕ μπορεί να είναι χειρότερη από την κατάρρευση του επενδυτικού οίκου Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, χτύπησε ο γενικός διευθυντής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν.
Οι όροι που ο Γερμανός τραπεζίτης χρησιμοποίησε στην παρέμβασή του απηχούν προγενέστερες δηλώσεις του κ. Γιούργκεν Σταρκ, υπεύθυνου για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που υποστήριξε ότι η επίπτωση από μία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές θα ξεπεράσει πολύ τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, εκτίμησε εξάλλου χθες ότι για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 30ετία. "Τα μέτρα που η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας" τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου