Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επιχείρηση κατευνασμού για να κερδηθεί χρόνος



Ασκήσεις ισορροπίας κάνει από χθες η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, για να κερδίσει χρόνο, ενώ η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εντάσσεται στην προσπάθειά του να αλλάξει την ατζέντα και να κατευνάσει τα πνεύματα της πλατείας...
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, αντί για δημοψήφισμα, το φθινόπωρο, θα κάνει εκλογές.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ελπίζει τις επόμενες ημέρες να δρομολογηθεί στην Ευρώπη μια ευνοϊκή εξέλιξη...
για το ελληνικό χρέος και το νέο δάνειο (σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συναντάται με τους προέδρους πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρόμπαϊ), αντίστοιχα ούτως ώστε να την παρουσιάσει ως μια κυβερνητική επιτυχία, που θα βοηθήσει στην εκτόνωση του κλίματος.
Στην κυβερνητική παράταξη αισιοδοξούν ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία διαρροή πράσινου βουλευτή στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, παρά τη δυσαρέσκεια των κομμένων από τον ανασχηματισμό. Δεν είναι όμως και τόσο σίγουροι για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για το οποίο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είπε ότι θα ψηφιστεί χωρίς άλλες αλλαγές. Ηδη ο Αλ. Αθανασιάδης, βουλευτής Κοζάνης, που δήλωσε την περασμένη Δευτέρα δημοσίως και κατηγορηματικώς ότι θα το καταψηφίσει λόγω της ΔΕΗ, επανέλαβε αυτή την απόφασή του με νέες δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο και παρά τον ανασχηματισμό. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου να κάνει κινήσεις εκτόνωσης της έντασης και των διαφωνιών, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο αλλαγών στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου που θα ακολουθήσουν.
Το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει, με ποια ερωτήματα και πότε. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι ο πρωθυπουργός, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των αγανακτισμένων να αλλάξει η οικονομική πολιτική, επιχειρεί να αξιοποιήσει την αγανάκτησή τους κατά των πολιτικών βάζοντας στο τραπέζι αλλαγές, όπως είναι: Ο αριθμός των βουλευτών (υπάρχει πρόταση να γίνουν 200 από 300). Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που οδηγεί στην ατιμωρησία των πολιτικών. Η χρηματοδότηση των κομμάτων, που είναι υπέρογκη, ακόμα και σήμερα στην εποχή της σκληρής λιτότητας. Η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων (βουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών), για την οποία σήμερα δεν υπάρχει όριο, και το εκλογικό σύστημα.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι θέτει ως ένα από τα θέματα του δημοψηφίσματος και της μελέτης της «επιτροπής σοφών» που θα προηγηθεί για όλες τις αλλαγές, το εκλογικό σύστημα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών έτοιμο σχέδιο από τον Γιάννη Ραγκούση με βάση το γερμανικό μοντέλο (μικτό σύστημα με σταυρό προτίμησης και λίστα), που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου