Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο Παπανδρέου ο τελεύταιος μνημονιακός πρωθυπουργός της Ευρώπης


Με τον τίτλο «ο Γ. Παπανδρέου αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις ως ο τελευταίος πρωθυπουργός
του Μνημονίου», μετά και την ήττα του Πορτογάλου Ζοζέ Σόκρατες,  το Bloomberg θέτει το κρίσιμο ερώτημα αν ο Έλληνας πολιτικός θα καταφέρει...
να «βγάλει» την τετραετία.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που έλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι οι διεθνείς δανειστές θα δώσουν την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει τώρα να κάμψει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα νέα μέτρα λιτότητας ακόμα και εντός της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα, καθώς η υπομονή του λαού τελειώνει και οι διαμαρτυρίες γιγαντώνονται», αναφέρει το οικονομικό δίκτυο.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι ένα τεστ για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και μια πρόκληση για τον κ. Παπανδρέου», δήλωσε ο Jens Bastian, Βρετανός οικονομολόγος.

Μέχρι στιγμής ο γεννημένος στη Μινεσότα των ΗΠΑ 58χρονος πρωθυπουργός απέφυγε τη μοίρα του Πορτογάλου σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες και του Ιρλανδού Μπράιαν Κόουεν.

Στην Ισπανία δε, ο Χοσέ Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε χθες από τον Πάσους Κοέλιου, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος που καταψήφισε το σχέδιο περικοπών τον Μάρτιο και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο Κόουεν ανατράπηκε στην Ιρλανδία από το Fine Gael με επικεφαλής τον Έντα Κένι, ο οποίος άσκησε πιέσεις για πιο ευνοϊκούς όρους στο μνημόνιο.

Στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου, που είχε σκοπό να σταματήσει την κρίση χρέους, η ύφεση συνεχίζεται, η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και επιβαρυμένη με το μεγαλύτερο χρέος της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν και αυτές πακέτα στήριξης στη συνέχεια, ενώ η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια δεύτερη δέσμη μέτρων διάσωσης για την αποφυγή του πρώτης κρατικής χρεοκοπίας στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ.Παπανδρέου συμφώνησε να λάβει η χώρα επιπλέον 78 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα λιτότητας και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015 για να εξασφαλίσει τη δόση των 12 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Συμφώνησε δε να κάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες θέσεις και να συστήσει έναν οργανισμό για την επιτάχυνση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Όλα αυτά συντελούν στο να γιγαντώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στους πολίτες, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, οι παροχές παντός είδους να ακριβαίνουν και η χώρα να ξεπουλιέται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου