Εμ έτσι είναι αν πέρνεις 500.000 τον χρόνο πρέπει κάτι να πείς να υπερασπιστείς την κυβέρνηση
Σε ομιλία του στην παρουσίαση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 90 χρόνια, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι αυτή η έκθεση είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε...
ποικίλα απίθανα και γελοία σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία.
Στη σχετική μελέτη βέβαια, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να υπάρξει συνεχής προσπάθεια δραστικής μείωσης των εκπομπών στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο από σήμερα και μέχρι το 2050 και στη συνέχεια μέχρι το 2100.
Το κόστος για την ελληνική οικονομία των μέτρων δραστικής μείωσης των εκπομπών εκτιμήθηκε ότι σωρευτικά φθάνει τα 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και συνολικά τα 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100, ισοδυναμεί δηλαδή με περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ.
Οι ειδικοί που εκπόνησαν τη μελέτη αναφέρουν πάντως πως το όφελος για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο, γιατί ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, αν η μείωση των εκπομπών γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, θα περιορίσει το κόστος των αρνητικών συνεπειών της για την ελληνική οικονομία σχεδόν κατά 60% (σε 294 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη δράσης).
Τέλος, το κόστος των επενδύσεων και άλλων δαπανών που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συνολικά μέχρι το 2100 φθάνει τα 67 δισ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί περίπου με το 1/3 του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ. Εκτιμήθηκε ότι οι επενδύσεις σε μέτρα προσαρμογής θα διασφαλίσουν μείωση του κόστους από την κλιματική αλλαγή σχεδόν κατά 30% (σε 510 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη δράσης): η μείωση αυτή ισοδυναμεί σχεδόν με το σημερινό ετήσιο ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου