Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα φέσια του Δημοσίου

Η στάση πληρωμών του δημοσίου είναι απόρροια της οικονομικής στενότητας και της προσπάθειας να αποτραπούν ανεπανόρθωτες αποκλίσεις στον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα
"Βροχή πέφτουν τα φέσια" από το Δημόσιο, που για να συγκρατήσει το έλλειμμα αναστέλλει επ' αόριστον πληρωμές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένες κατά 843 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι καθυστερήσεις...
πληρωμών από τα υπουργεία για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών έχουν τριπλασιαστεί και από 312,45 εκατ. ευρώ που ήταν τον περσινό Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 1,129 δισ. ευρώ.
Τα φέσια του Δημοσίου αφορούν πάσης φύσεως προμήθειες, λειτουργικά έξοδα υπουργείων, οργανισμών και φορέων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, θέρμανση κ.ά.), κονδύλια για την υλοποίηση έργων, δράσεων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη προσωπικού, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών προσωπικού, καθώς και επιστροφές φόρων.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή και αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπολογίζεται ότι το ποσό ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα δημόσια έργα, καθώς τα χρέη προς τους κατασκευαστές αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι οφειλές από προμήθειες υλικού και φαρμάκων σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 2,5 δισ. ευρώ χρωστάει το Δημόσιο από επιστροφές ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και 1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των δήμων σε προμηθευτές, εργολάβους και οργανισμούς.
Αθέτηση πληρωμών καταγράφεται και στις πληρωμές προσωπικού, καθώς οι οφειλές μόνο σε συμβασιούχους δασκάλους και καθηγητές ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα ποσά που χρωστάει το Δημόσιο προς τρίτους για πάνω από 90 ημέρες δείχνουν ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλοι φορείς) ανήλθαν σε 6,01 δισ. ευρώ από 5,167 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.
Τις μεγαλύτερες οφειλές ύψους 2,279 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αύξησαν τα χρέη τους κατά 279,7 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,687 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 172,9 εκατ. ευρώ, και τα υπουργεία με 1,129 δισ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 262,7 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2010.
Οφειλές
Το υπουργείο Αμυνας με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 261,85 εκατ. ευρώ και το Υποδομών με 407,1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.
Το παζλ συμπληρώνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με χρέη 700 εκατ. ευρώ από 590,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010 και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 215,5 εκατ. ευρώ από 197,5 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα, καθώς από τους 860 φορείς που συνθέτουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν αποστείλει στοιχεία οι 806.
Η στάση πληρωμών του Δημοσίου είναι απόρροια της οικονομικής στενότητας και της προσπάθειας να αποτραπούν ανεπανόρθωτες αποκλίσεις στον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Χαρακτηριστικά παραδείγματα "αναστολής δαπανών" του προϋπολογισμού
Περιπτώσεις "αναστολής δαπανών" προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο... υπολειτουργεί το τμήμα πληρωμών:
  • για αμοιβές ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του υπουργείου Παιδείας δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ έναντι πρόβλεψης ότι για ολόκληρο το έτος το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 33 εκ. ευρώ
  • δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για "λοιπές παροχές προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων" έναντι εκτίμησης για παροχή 153 εκ. ευρώ το τρέχον έτος
  • με βραδείς ρυθμούς σε σχέση με το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό κονδύλι γίνεται η εκταμίευση πόρων για τις πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς έχει καλυφθεί το 18,8% του ετήσιου ποσού
  • κλειδωμένο παραμένει το κονδύλι για τις "λοιπές δαπάνες περίθαλψης". Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που είναι το ετήσιο προϋπολογισθέν ποσό
  • αργή είναι η ροή χρημάτων για την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς έχει εκταμιευθεί ποσό 133 εκ. ευρώ έναντι 675 εκ. ευρώ που είναι το συνολικό (19,7%). Το ίδιο σκηνικό και στις εισοδηματικές ενισχύσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου έχει εκταμιευθεί το 13,8% του συνολικού κονδυλίου (44 εκ. ευρώ έναντι 320 εκ. ευρώ)
  • o "κουμπαράς" για τους ασφαλισμένους είναι άδειος, καθώς δεν έχει εισρεύσει από το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ τη στιγμή που ο στόχος είναι το "Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών" να ενισχυθεί φέτος με 606 εκ. ευρώ
  • σφίξιμο της κρατικής στρόφιγγας καταγράφεται και στον τομέα των επιδοτήσεων για τη γεωργία όπου η σχετική χρηματοδότηση καλύπτει το 20% του συνολικού ετήσιου κονδυλίου (147 εκ. ευρώ έναντι 735 εκ. ευρώ)
  • αθέτηση πληρωμών υπάρχει και στην κατηγορία των καταναλωτικών δαπανών όπου οι εκταμιεύσεις μέχρι και τον Απρίλιο αντιστοιχούν μόλις στο 9,4% του προϋπολογισθέντος κονδυλίου (213 εκ. ευρώ από 2,255 δισ. ευρώ).
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου