Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν έως το 2030

 epanastasi-gr:Τα λαμόγια της νέας τάξης πραγμάτων και θα μας κάνουν φτωχότερους και θα πάνε όλα τα προϊοντα στα ύψη.Πού το πάνε το πράγμα για πόλεμο ή για παγκόσμια δικτατορία;

Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, εκτός και αν οι ηγέτες των κρατών αποφασίσουν να λάβουν δράση με σκοπό τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος, προειδοποιεί...
η μή κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 το μέσο κόστος των σιτηρών θα αυξηθεί κατά 120% - 180%. Αυτή η αύξηση θα προκληθεί κατά 50% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει η Oxfam στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, καλώντας τους ηγέτες των κρατών να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.

«Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις ολοένα πιο πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Μπάρμπαρα Στόκινγκ.

Στην έκθεσή της η οργάνωση παρέθεσε τέσσερις περιοχές – Γουεταμάλα, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν και ανατολική Αφρική – που ήδη βρίσκονται στη «ζώνη κινδύνου» και αγωνίζονται για να θρέψουν τους κατοίκους τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με τις περυσινές, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Υπνοβατούμε προς μία αποφεύξιμη εποχή κρίσης» είπε η κυρία Στόκινγκ. Και συμπλήρωσε: «Ενας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη πεινάει καθημερινά παρότι ο κόσμος έχει την ικανότητα να τους ταΐσει όλους».

Η Oxfam τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα που οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να λάβουν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών, η ρύθμιση των αγορών, η αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων και οι επενδύσεις σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου