Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Βέβαιη θεωρεί την επιστροφή στη δραχμή η Wall Street Journal



«Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι ανίκανη να επιτύχει ακόμα και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που υποσχέθηκε προκειμένου να λάβει βοήθεια. Και αυτός ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που οι τρεις δανειστές της απειλούν να αποσυρθούν από την προσπάθεια διάσωσης», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Ο συντάκτης του άρθρου, οικονομολόγος και αρθρογράφος, κ. Ίρβαιν Στέλτζερ προσθέτει πως «αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν...
ποτέ μα ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σίγουρα όχι στην ώρα τους και ακόμα πιο σίγουρα όχι στην ολότητά τους». Μάλιστα τολμά να διακινδυνεύσει την πρόβλεψη (ή την βεβαιότητα) πως η αλλαγή ηγεσίας στο ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποβεί προς όφελος της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως όποιος και να αναδειχθεί ως ο επόμενος γενικός διευθυντής του ταμείου, «θα προτάξει ακόμα περισσότερη λιτότητα, σε αντάλλαγμα νέας βοήθειας, κάτι που για τους δανειζόμενους σημαίνει ύφεση και πτώχευσης». Απευθυνόμενος δε προς τους κατόχους των ελληνικών κρατικών τίτλων επισημαίνει πως «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πληρωθείτε σε δραχμές αντί για ευρώ. Αλλά έτσι είναι οι επενδύσεις. Άλλωστε σκεφτείτε και το ποσοστό (20%) που αποδίδουν αυτά τα ομόλογα».
Ο Στέλτζερ προβλέπει ότι «την πτώχευση της Ελλάδας θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία» κάτι που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τον ισολογισμό της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της θα ζητήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από τις χώες της ευρωζώνης.

dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου