Μερικές φορές υπάρχει αναταραχή στις αγορές, διότι μια κυβέρνηση απειλεί να κάνει ό, τι είναι καλύτερο για τους πολίτες της. «Αυτό φάνηκε ότι συνέβη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, όταν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ. Αποτέλεσμα; Το ευρώ έκανε τη χειρότερη βουτιά από το Δεκέμβριο του 2008», σχολιάζουν οι New York Times.
Έλληνες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέψευσαν το δημοσίευμα, «αλλά η απειλή από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ έχει καθυστερήσει ήδη πολύ και θα πρέπει να είναι έτοιμη...
να το πραγματοποιήσει» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Όσο και αν η κίνηση αυτή μπορεί να κοστίσει βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα, είναι απίθανο ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα πολλά χρόνια της ύφεσης, στασιμότητας και της υψηλής ανεργίας.
Η εμπειρία της Αργεντινής στο τέλος του 2001 είναι διδακτική. Για περισσότερα από 3,5 χρόνια η Αργεντινή υπέφερε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ού αιώνα.
Το πέσο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το δολάριο. Οι Αργεντινοί πήραν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έκαναν μεγάλες περικοπές, ενώ η φτώχεια και η ανεργία εκτοξεύονταν. Όλα ήταν μάταια καθώς η ύφεση βάθαινε.
Τότε η Αργεντινή προχώρησε σε αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της και έφυγε από το δολάριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν χρόνια καταστροφής. Ωστόσο, η οικονομία συρρικνώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο μετά την υποτίμηση και την πτώχευση. Στη συνέχεια, κατά τα επόμενα έξι χρόνια, αυξήθηκε κατά 63%. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα, σε ένα έθνος 39 εκατομμυρίων, βγήκαν από τη φτώχεια.
Μέσα σε τρία χρόνια η Αργεντινή επανήλθε στα επίπεδα παραγωγής προ κρίσης παρά το γεγονός ότι έχασε περισσότερο από το διπλάσιο του ΑΕΠ απ’ όσο έχει χάσει η Ελλάδα στην τρέχουσα ύφεση.
Πάντως, στην Ελλάδα, ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα χρειαστεί οκτώ έτη για να φτάσει το ΑΕΠ της στα επίπεδα προ κρίσης όμως.
Ο κύριος λόγος της ταχείας ανάκαμψης της Αργεντινής ήταν ότι τελικά απελευθερώθηκε από την τήρηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που κατέπνιγαν την ανάπτυξη. Το ίδιο θα ίσχυε και για την Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει επίσης μια ώθηση από την υποτίμηση στο εμπορικό ισοζύγιο, αφού οι εξαγωγές της θα είναι πιο ανταγωνιστικές, και οι εισαγωγές της πιο ακριβές.
Αναφορές στον Τύπο προειδοποιούν ακόμα για μια απότομη αύξηση του ελληνικού χρέους από την υποτίμηση στην περίπτωση που η χώρα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ. Αλλά το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει αυτό το χρέος, όπως η Αργεντινή δεν κατέβαλε τα δύο τρίτα του εξωτερικού της χρέους μετά την υποτίμηση και την πτώχευσή της.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι σίγουρα οι αρχές της ΕΕ θα προσφέρουν στην Ελλάδα μία καλύτερη συμφωνία υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη.
«Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία που δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί και βγει από την ύφεση. Τα επιπλέον δάνεια θα πρέπει να αποκλεισθούν. Η προσπάθεια να συρρικνωθεί το αδιέξοδο στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Εάν αυτό ήταν όλο που οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούσαν να προσφέρουν, τότε είναι καιρός για την Ελλάδα, και ίσως και άλλους, για να αποχαιρετήσει το ευρώ» καταλήγουν οι New York Times.
epikaira.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου