σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, μέσω μίας διαδικασίας εθελοντικής ή ήπιας συμμετοχής των πιστωτών, τότε οι κάτοχοι CDS θα είναι μερικοί από αυτούς που θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες ζημιές.
Η ανάλυση των Financial Times κάνει μία μικρή αναφορά και στα ελληνικά CDS. Το πρώτο CDS εκδόθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση να αποπληρώνεται όταν συμβαίνει κάποιο γεγονός μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης χρέους χώρας ή εταιρείας (credit event). Πλέον η εν λόγω βραχύβια αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, καθώς και εκτός Ελλάδας τα CDS έχουν αναπτυχθεί.
Εάν τελικά συμβεί κάτι με εθελοντικό τρόπο στην Ελλάδα, αυτοί που προσπάθησαν να ασφαλιστούν έναντι της χώρας δε θα λάβουν τίποτα και θα αναγκαστούν να καταγράψουν ζημιές είτε της έκθεσης τους στα CDS είτε στα ομόλογα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ελληνικά CDS βρίσκονται κοντά στις 1.380 μονάδες βάσης, τότε το ποσό έκθεσης είναι περίπου 1,3 εκατ. δολάρια για κάθε 10 εκατ. δολάρια χρέους 5ετούς διάρκειας. Πέρσι την ίδια εποχή ήταν στις 641 μονάδες βάσης.
Οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά CDS, αποκαλύπτουν οι FT έχουν αποταθεί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες για να χειριστούν το ζήτημα των CDS, και πως μπορούν να περιορίσουν τις ζημίες τους σε περίπτωση “reprofiling”, μίας νέας έννοιας που έκανε την εμφάνιση της εσχάτως. Ότι συμβεί στην Ελλάδα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εν λόγω αγορά, η οποία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο ακόμη, δήλωσαν managers στους FT, οι οποίοι ανησυχούν για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα εν λόγω προϊόντα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές Gregory Venizelos και Rajeev Shah, της BNP Paribas, εάν μία αναδιάρθρωση από την Ελλάδα είναι εθελοντική δε θα πληρωθούν τα CDS , γι’ αυτό το λόγο και το spread θα υποχωρήσει κατακόρυφα ή δε θα υφίσταται.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου