Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

CNBC: Σε πόσο καιρό οι Έλληνες θα κηρύξουν πτώχευση;


Υπό τον τίτλο- ερώτημα «σε πόσο καιρό οι Έλληνες θα κηρύξουν πτώχευση» το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρεται στη δυσκολία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση σχετικά με τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας.

Το CNBC αναφέρει ότι η οργή αυξάνεται στην Αθήνα καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται...
και η κυβέρνηση οδηγείται στο να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει την επόμενη δόση της βοήθειας.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια υποβοηθούν την αδράνεια και πλέον οι Έλληνες αρχίζουν να αμφισβητούν την κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθείται.

«Το πακέτο βοήθειας δεν ήταν εξαρχής σωστό» λέει ο Karsten Schroeder, διευθύνων σύμβουλος της Amplitude Capital.

«Με κάθε ειλικρίνεια, το ευρωπακέτο ήταν ένα πακέτο διάσωσης για τα χρέη των τραπεζών και όχι για την ίδια την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Άλλοι πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, θα κάνουν λίγα για λύσουν το πρόβλημα.

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και αν είναι έτοιμο στην ώρα του, δε θα είναι αρκετό ώστε η Ελλάδα θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες» λέει ο Jan Amrit Poser, επικεφαλής οικονομολόγος της Sarasin.

Δεδομένων αυτών, ο Poser πιστεύει ότι η δύναμη της ΕΕ και του ΔΝΤ να επιβάλουν νέα μέτρα στην Αθήνα ξεθωριάζει.

«Το Eurogroup βρίσκεται σε δίλημμα. Δεν έχει καμία εξουσία να απειλεί την Ελλάδα, επειδή η μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», τονίζει.

«Αν χρωστάς στην τράπεζα 100 ευρώ, είναι το πρόβλημά σου, αλλά αν χρωστάς ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι πρόβλημα της τράπεζας», λέει ο Poser.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωπαϊκού Νότου (τουλάχιστον η Πορτογαλία) θα πρέπει να ετοιμασθούν για την επιλογή της πτώχευσης», υπογραμμίζει ο Schroeder.

«Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με τα επίπεδα του χρέους δεν είναι διαχειρίσιμα. Η εκπαίδευση και η επένδυση στην ανάπτυξη είναι η απάντηση του Σρέντερ στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά η Αθήνα θα πρέπει επίσης να σκέφτεται να αφήσει το ευρώ» τονίζει.

Ωστόσο, ο Poser εκτιμά πως αυτό δεν αποτελεί επιλογή, ενώ θεωρεί πως η απάντηση είναι το re-profiling του χρέους. «Το νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, ούτε θα ήταν τεχνικά ευκταία μια έξοδος μέσα σε λογικό χρονικό πλαίσιο. Θεωρώ πως μια έξοδος από το ευρώ αποκλείεται εντελώς τόσο για οικονομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους».
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου