Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η ''πολιτική'' των ελέγχού των ΜΜΕ

787907
Σίγουρα αποτελεί το όνειρο κάθε δημοσιογράφου να φθάσει στην κατάκτηση ενός βραβείου Πούλιτζερ.
Για την ομάδα της ProPublica, είναι η δεύτερη φορά, επαγγελματίες δημοσιογράφοι δέχονται την αναγνώριση του έργου τους, στην κορυφαία τιμή της δημοσιογραφικής τους πορείας.

Για τον Τζορτζ Σόρος, όμως, ήταν και πάλι η απόδειξη ότι η...
στρατηγική χρηματοδότησης της της δημοσιογραφίας, είναι ένα ισχυρό μέσο για να επηρεάσει το αμερικανικό -και όχι μόνο- κοινό.

Είναι μια στρατηγική που ο Σόρος έχει αναπτύξει, εκτενώς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε άλλες χώρες.
Από το 2003, ο Σόρος έχει δαπανήσει περισσότερα από 48 εκατομμύρια δολάρια στις "υποδομές" των ειδήσεων διαφόρων καναλιών - σχολές δημοσιογραφίας, την ερευνητική δημοσιογραφία, ακόμα και οργανώσεις του κλάδου.

Και ο αριθμός αυτός είναι μια συγκρατημένη περιγραφή. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από φορολογικά έντυπα, ειδήσεις και ρεπορτάζ.
Ο Σόρος χρηματοδοτεί ιδρύματα, τα οποία με τη σειρά τους, χρηματοδοτούν άλλα. Η πλήρης λογιστική καταγραφή είναι σχεδόν αδύνατη, διότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι μέρος τόσων πολλών επιχειρήσεων, τα οποία χρηματοδοτεί ο δισεκαομμυριούχος Σόρος.
Η επιρροή του στα Μέσα Ενημέρωσης. είναι τεράστια και δεν επικεντρώνεται μόνο σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως το NBC, το ABC, οι New York Times και η Washington Post.
Εξαγόρασε την Columbia Journalism Review, η οποία αποτελεί το "φύλακα και φίλο του Τύπου" σε όλες τις μορφές του, απαριθμώντας διάφορες έρευνες, που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος.

Επίσης, η Columbia School of Journalism, έχει λάβει τουλάχιστον 600.000 δολάρια.

Για τον Σόρος, η κατάταση αυτή δεν είναι "καινούρια".
Σύμφωνα με την Σόρος: Πάντα ήταν γοητευμένος, παιδί ακόμα, από τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς από τα πρώτα του ενδιαφέροντα ήταν η δημοσιογραφία ή κάποιας μορφής αυτής.
Ηταν επικεφαλής, εκδότης και διεθυντής ειδήσεων της δικής του εφημερίδας "Lupa News", όπως και μίας ακόμα, στα πρώτα του χρόνια στην Ουγγαρία.

Τώρα, ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο (αριθμός "46" στον κατάλογο του περιοδικού Forbes), εκπληρώνει ένα από τα όνειρά του.
liako.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου