Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η δικαίωση του Αϊνστάιν


Υστερα από σκληρή δουλειά µισού αιώνα, και έρευνες που κόστισαν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, επαληθεύτηκαν τα όσα είχε προβλέψει πριναπό 100 χρόνια ο Αλµπερτ Αϊνστάιν όταν διατύπωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Πριν από λίγες µέρες, οι επιστήµονες που ήταν υπεύθυνοι σε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα της NASA, µε αιχµή του δόρατος έναν δορυφόρο που λέγεται Gravity Probe Β, ανακοίνωσαν ότι...
ο χωροχρόνος στρεβλώνεται και περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη µας κατά τη διάρκεια της περιφοράς της Γης.

Αυτός ο δορυφόρος που ήταν εξοπλισµένος µε τέσσερα γυροσκόπια, µπόρεσε να ανιχνεύσει µικρές και παράξενες διακυµάνσεις κατά την περιφορά της Γης και µε τον τρόπο αυτόν να αποδείξει από πρώτο χέρι την ορθότητα της θεωρίας του Αϊνστάιν.

Σύµφωνα µε τον µεγάλο φυσικό, ένα µήλο πέφτει στο έδαφος όχι επειδή επηρεάζεται από τη δύναµη της βαρύτητας της Γης, αλλά επειδή το µήλο αποκρίνεται στην κύρτωση του χωροχρόνου κοντά στην επιφάνεια της Γης η οποία προκαλείται από τη µεγάλη µάζα του πλανήτη µας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ηλιος καµπυλώνει τον χώρο έτσι ώστε να «επιβάλλει» στη Γη να περιφέρεται γύρω του. Η γενική θεωρία της σχετικότητας περιελάµβανε µια σειρά απόπροβλέψεις τις οποίες επιστήµονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα προηγούµενα χρόνια. Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων που διενήργησε ο συγκεκριµένος δορυφόρος, αποτελούν την τελευταία – από µία µακρά λίστα – δικαίωση της ιδιοφυΐας του Αϊνστάιν.

Και αποκαλύπτουν τον αναπάντεχο αντίκτυπο στην καθηµερινότητά µας που έχουν όλα όσαείχε διατυπώσει ο Αϊνστάιν στη σπουδαία θεωρία του.

«Ολοκληρώσαµε αυτό το πείραµα - ορόσηµο µε σκοπό να επαληθεύσουµε το σύµπαν του Αϊνστάιν», ανέφερε ο Φράνσις Εβεριτ, καθηγητής στο Στάνφορντ και επικεφαλής του ερευνητικού προγράµµατος. «Το αποτέλεσµα ήταν ότι ο Αϊνστάιν βγήκε πέρα για πέρα αληθινός».

Από τα δεδοµένα που συνέλεξε ο δορυφόρος, που ακολουθούσε πολική τροχιά γύρω από τη Γη, προέκυψε ότι πράγµατι η Γη µε τη µάζα που διαθέτει, στρεβλώνει τον χωροχρόνο που την περιβάλλει.

Αποδείχτηκε επίσης ότι καθώς ο πλανήτης µας περιφέρεται, παραµορφώνει και συστρέφει τον χώρο και τον χρόνο γύρω του καιτο φαινόµενο αυτό είναι γνωστό ως βαρυτοµαγνητισµός.

Είναι δηλαδή σαν να περιστρέφουµε γρήγορα ένα κουτάλι µέσα σε µια κούπα τσάι, αναγκάζοντας το υγρό να περιδινίζεται µέσα σ’ αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου