Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Τρέμει" η Άγκυρα τη κλιμάκωση στη Συρία.



Η Άγκυρα φοβάται ότι η αποσταθεροποίηση της Συρίας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Την Πέμπτη, η Τουρκία έστειλε απεσταλμένους στη Δαμασκό για να συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον πρωθυπουργό της Συρίας. Υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ) προσπάθησαν...
να πείσουν το συριακό καθεστώς να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις.

Από την αρχή της κρίσης, η Τουρκία πιέζει τον Άσαντ να αλλάξει την πολιτική του. Χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Πολλοί βετεράνοι του κουρδικού ΡΚΚ βρίσκονται στη Συρία και οι τουρκικές αρχές φοβούνται ότι θα περάσουν τα σύνορα. "Με τις εξεγέρσεις που αναπτύσσονται, η Τουρκία είναι απελπισμένη " ,λέει ο Henri Barkey, Τουρκία εμπειρογνώμονας στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η σχέση Τουρκίας-Συρίας δεν ήταν πάντα φιλική. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990,λόγω Οτσαλάν. Τώρα έχουν καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους τους.

Οι Τούρκοι έχουν πάντως έτοιμο σχέδιο κρίσης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεδρίασε την Πέμπτη για να εξετάσει διάφορα σενάρια για τη κλιμάκωση της ένστασης στη Συρία και τη πιθανή εισροή προσφύγων. . Η εφημερίδα Sabah, έγραψε ότι η παρακολούθηση των 900 χιλιομέτρων των κοινών συνόρων έχει ενισχυθεί και οι προετοιμασίες για στρατόπεδα υποδοχής προσφυγων επιταχύνονται.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου