Η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια υπάρχει, διαπίστωσε μεγάλη αστρονομική μελέτη, επιβεβαιώνοντας μια ιδέα που είχε προτείνει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν και που στη συνέχεια είχε λανθασμένα απορρίψει θεωρώντας την... ως το μεγαλύτερο λάθος του! Μελετώντας περισσότερους από... 200.000 γαλαξίες για τέσσερα χρόνια, η διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε δύο μεθόδους.
H πρώτη ήταν η ανάλυση του τρόπου κατανομής των γαλαξιών στο σύμπαν και η δεύτερη η μέτρηση της ταχύτητας σχηματισμού των ομάδων γαλαξιών, η συγκριτική χρήση των οποίων επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας (άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς είναι), η οποία αποτελεί το 72%-74% του σύμπαντος και εξηγεί την επέκτασή του με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η έρευνα «WiggieZ Dark Energy Survey» θα παρουσιαστεί σε δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, για να εξηγήσουν την επιταχυνόμενη επέκταση του σύμπαντος, οι αστρονόμοι έπρεπε είτε να αναθεωρήσουν τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν είτε να αποδεχθούν ότι μια μορφή ενέργειας είναι πανταχού παρούσα στο σύμπαν, που προκαλεί την επέκτασή του και συνεπώς την απομάκρυνση των γαλαξιών μεταξύ τους.«Η δράση της σκοτεινής ενέργειας είναι όπως το να ρίξεις μία μπάλα στον αέρα και αυτή να εξακολουθεί να επιταχύνεται ανοδικά με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό», εξήγησε ένας από τους συγγραφείς, ο δρ Κρις Μπλέικ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν της Μελβούρνης. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι μία κοσμολογική σταθερά, όπως είχε προτείνει ο Αϊνστάιν. Εάν ευθυνόταν η βαρύτητα, τότε δεν θα βλέπαμε αυτά τα διαρκή αποτελέσματα της σκοτεινής ενέργειας στο πέρασμα του χρόνου».
Στο σύμπαν υπάρχει ακόμη η κοινή αόρατη ύλη (4%), καθώς και η σκοτεινή ύλη (22%-24%), η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του μεγαλύτερου πειράματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Πριν από λίγες ημέρες στον ISS εγκαταστάθηκε το Αλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, κόστους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο θα αναζητήσει ίχνη της αντιύλης και της αόρατης σκοτεινής ύλης.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου