Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Ισπανία διαδηλώνει εμείς στην Ελλάδα τη κάνουμε κοιμομάστε του καλού καιρού;


 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Προς άρση της απαγόρευσης των σημερινών διαδηλώσεων προσανατολίζεται η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα των «Αγανακτισμένων», που παραμένουν στις επάλξεις δίνοντας το «παρών» παραμονή των περιφερειακών και τοπικών εκλογών, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα λιτότητας και στην ανεργία. Χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, χαρακτήρισε... δικαιολογημένους τους λόγους που έχουν ωθήσει χιλιάδες Ισπανούς τις τελευταίες ημέρες να κατεβαίνουν στο κέντρο της Μαδρίτης και άλλων πόλεων.

«Οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, διότι υπάρχουν δίκαιοι λόγοι για να εκφράσουν αυτήν τη δυσαρέσκεια και την κριτική», τόνισε ο Θαπατέρο στις πρώτες του δηλώσεις για το αυθόρμητο κίνημα που καθημερινά διογκώνεται.Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού, Χοσέ Θαπατέρο, αναμένεται να υποστούν βαριά ήττα από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς.
Στις πλατείες
Οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο «Αγανακτισμένοι» διαδηλώνουν επί σχεδόν μία εβδομάδα σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων. Μέχρις στιγμής οι πορείες ήταν ειρηνικές.
Μία από τις διεκδικήσεις των κινημάτων διαμαρτυρίας είναι και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο ευνοεί την αλληλοδιαδοχή των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, το Σοσιαλιστικό (PSOE) και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).
Η εκλογική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι είναι παράνομες οι σημερινές συγκεντρώσεις, παραμονή των εκλογών, καθώς είναι μία «ημέρα στοχασμού».
«Αν η αστυνομία έρθει με κλομπ να μας χτυπήσει, αυτό θα είναι πολύ άσχημο», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας, ενώ αν δεν υπάρξει άρση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων θα την αγνοήσουν, δεσμεύτηκαν οι διαδηλωτές και σε άλλες ισπανικές πόλεις, όπως στη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
Χιλιάδες νεαροί Ισπανοί διαμαρτύρονται στους δρόμους από την προηγούμενη Κυριακή για την ανεργία, που έχει εκτοξευτεί στο 21,19%, ζητώντας μεταρρυθμίσεις. Το κίνημα έχει γίνει γνωστό ως «Μ-15», σε μία αναφορά στις 15 Μαΐου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 50 ισπανικές πόλεις και έγινε γνωστό μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνέτ. Την Κυριακή, οι Ισπανοί θα εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου