Ραγίζει από ντροπή η καρδιά κάθε Ελληνα που έχει στοιχειώδες ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας βλέποντας τους τίτλους μόνο των χθεσινών γερμανικών εφημερίδων που αναφέρονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. «Ξεπούλημα στην Ακρόπολη. Ολα πρέπει να φύγουν», ήταν π.χ. ο τίτλος της σοσιαλδημοκρατικής μάλιστα κατεύθυνσης «Φράνκφουρτερ Ρουντσάου». Στο ίδιο πνεύμα ο τίτλος και της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ανάλογης εν γένει πολιτικής κατεύθυνσης: «Αθηναϊκό ξεπούλημα», ο τίτλος της. «Η Ελλάδα αναγκάζεται να καταφύγει... επειγόντως σε νέα οικονομική βοήθεια. Ομως οι πιστωτές θέτουν όρους και γι' αυτό τώρα θα πουληθούν τα πάντα που βρίσκονται στην κατοχή του
«Η Ελλάδα αρχίζει το ξεπούλημα», γράφει το περιοδικό «Στερν» στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ του. «Αθηναϊκό ξεπούλημα χωρίς σχέδιο», είναι ο ανάλογος τίτλος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» της μεγαλύτερης της Γερμανίας, η οποία αρχίζει το ρεπορτάζ της με τη φράση «Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη χρεοκοπία».Τρεις (!) ολόκληρες μεγάλες σελίδες είχε την Κυριακή η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» για το ελληνικό πρόβλημα. «Τι μας κοστίζουν οι Ελληνες;», ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα του αφιερώματος. «Αν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία πληρωμών, αυτό θα στοιχίσει δισεκατομμύρια για τη Γερμανία. Αυτό είναι παρ' όλα αυτά πιο ευνοϊκό από το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα», τόνιζε ο δηλητηριώδης υπότιτλος. «Θλιβερές μέρες στην Αθήνα: την κρίση τη βλέπει κανείς με γυμνό μάτι», ήταν ο... 14στηλος (!) τίτλος των δύο άλλων σελίδων του αφιερώματος.
Δεν είναι βέβαια μόνο ο γερμανικός Τύπος που οικτίρει τη χώρα μας. Ολοσέλιδη φωτογραφία της Ακρόπολης είχε την Κυριακή η ισπανική σοσιαλιστική εφημερίδα «Ελ Παΐς» και πάνω της έναν τίτλο ντροπής: «Πωλείται;».
Οκτασέλιδο (!) το δικό της αφιέρωμα. Επώδυνος για τη χώρα μας ο τίτλος του πρώτου δισέλιδου: «Πουλώντας τα πάντα για να σώσουν την Ακρόπολη»! Μόνο ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής «Μοντ» δεν ήταν εξευτελιστικός για τη χώρα μας. «Η Ελλάδα ξαναπροσθέτει λιτότητα στη λιτότητα για να ηρεμήσει τον εκνευρισμό των διεθνών χρηματοδοτών της», έγραφε. Πέρυσι τέτοιο καιρό η κυβέρνηση Παπανδρέου υποσχόταν στον ελληνικό λαό ότι η επιβολή στην Ελλάδα τού άκρως επώδυνου καθεστώτος του απεχθούς Μνημονίου, που η ίδια συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα είχε ως αποτέλεσμα την εξυγίανση της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης και θα άνοιγε τον δρόμο προς τη βιώσιμη ευημερία του ελληνικού λαού. Διαψεύστηκε παταγωδώς. Η κυβέρνηση αποφάσισε προχθές νέα μέτρα λεηλασίας των μισθών και των συντάξεων, εκποίηση έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας, φοροεπιδρομή πρωτοφανούς αγριότητας εναντίον του λαού. Σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο παρέλαβε στο 115% του ΑΕΠ, προκειμένου να δικαιολογήσει την προσφυγή στο Μνημόνιο. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, όμως, το έχει ήδη εκτοξεύσει στο... 155% του ΑΕΠ της χώρας και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς υπολογίζει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει ανέλθει στο ασύλληπτο ύψος του 163,5% του ΑΕΠ!
Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, σε διάστημα δηλαδή μικρότερο του ενός χρόνου, λήγουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους 42 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν μέσα σε τέτοιο πλαίσιο εφιαλτικής κρίσης; Μόνο με νέο δάνειο είναι η απάντηση. Αυτό δηλαδή το δάνειο που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση θα πάει ολόκληρο στους δανειστές! Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει για κρατικές δαπάνες, για ενίσχυση της οικονομίας, για μισθούς ή συντάξεις.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα στην πενταετία 2011-2015 η Ελλάδα έχει λήξη ομολόγων που πρέπει να πληρώσει αξίας περίπου... 200 δισεκατομμυρίων ευρώ! Πού να βρει 200 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων μάλιστα τα 60 περίπου δισεκατομμύρια το 2014; Δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα. Η αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος, με όσα αυτή συνεπάγεται.
ΧΡΕΟΣ
Η αποπληρωμή είναι αδύνατη
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ήταν χθες ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», όπου τόνιζε: «Είναι τώρα καθαρό ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν μπορούν και δεν θα αποπληρώσουν πλήρως τα χρέη τους». Οι αριθμοί τού δίνουν δίκιο. Κατά 44 (!) δισ. ευρώ αύξησε το χρέος της Ελλάδας από πέρυσι μέχρι φέτος η κυβέρνηση Παπανδρέου - δηλαδή κατά 14,2% του ΑΕΠ! Πρέπει να βρει να πληρώσει 35 δισ. το 2012 και άλλα 38 δισ. ευρώ το 2013. Ακόμη 58 δισ. ευρώ το 2014 και άλλα 40 δισ. ευρώ το 2015. Πρέπει να είναι κανείς τρελός για να νομίζει ότι αυτά τα χρήματα μπορεί να τα αντλήσει η ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μαθηματικά βέβαιη πλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου