Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Πέραν της ελληνικής φαντασίας» οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

«Πέραν της ελληνικής φαντασίας» οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
O Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker...  μίλησε χθες (18 Μαΐου) για «απαλή αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα προβεί σε πρακτικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις που «θα υπερβαίνουν την φαντασία».

Τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδος δεν συγκρίνεται...
με Πορτογαλία και Ιρλανδία, τις άλλες δύο χώρες που διασώθηκαν από ΕΕ και ΔΝΤ.

Μιλώντας λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση της ευρωζώνης η οποία ενέκρινε ένα 3ετες δάνειο ύψους 7δις ευρώ για την Πορτογαλία, ο Junker παραδέχτηκε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε πολύ το θέμα της Ελλάδος.

Ο Junker μίλησε στα εγκαίνια ενός νέου think tank στις Βρυξέλλες, Government of the Future Centre, του οποίου ηγείται η πρώην Βουλγάρα Επίτροπος Meglena Kuneva.


Κενό στην ανταγωνιστικότητα

Τόνισε ότι διαφωνεί με αυτούς που βάζουν την Ελλάδα στο ίδιο καλάθι με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ύφεση στην ανταγωνιστικότητα.

Αντιθέτως, η Ιρλανδία ήρθε αντιμέτωπη με μια φούσκα ακινήτων σε συνδυασμό με την τραπεζική κρίση, ενώ η Πορτογαλία έχει παρατεταμένη στασιμότητα της ανάπτυξης, εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, από τη στιγμή που μπήκε στην ευρωζώνη, το κενό ανταγωνιστικότητά της αυξήθηκε κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα η Γερμανία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της κατά 20%.

«Η Ελλάδα δε σέβεται πλήρως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής πάνω στο οποίο συμφωνήσαμε όταν δώσαμε εγγυήσεις στις ελληνικές αρχές ύψους 110δις ευρώ. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει, τις επόμενες ημέρες, πρόσθετα διορθωτικά μέτρα αναφορικά με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που επιδεινώνεται, αντί να μικραίνει», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα «ενός ευρέος πεδίου» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδύναμης ανάπτυξής της και να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις που «θα ξεπερνούν την φαντασία, ακόμη και την Ελληνική φαντασία».

Η Ελλάδα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου τομέα ύψους 50δις ευρώ, όπως επίσης και εθνική περιουσία, με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συνέχισε.

«Αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο στην παρούσα φάση», τόνισε.

Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, είπε ότι η Αθήνα θα επωφεληθεί από την «απαλή αναδιάρθρωση», εννοώντας επαναπρογραμματισμό της περιόδου αποπληρωμής.


«Δύο πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος»

Σε γενικές γραμμές, τόνισε ότι η διεύρυνση και το ευρώ αποτελούν τα πιο σημαντικά έργα της ΕΕ, και ότι χωρίς αυτά η ευρωπαϊκή ήπειρος θα ήταν ακόμη πιο ευάλωτη.

«Κάναμε δύο πράγματα που με κάνουν υπερήφανο», επέμεινε. Χάρη στην διεύρυνση οι ανατολικές χώρες, κάποιες εκ των οποίων «ήταν γραφτό να έχουν ισχυρές αντιθέσεις μεταξύ τους», προστατεύτηκαν στην ασφάλεια, υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ευρώ, ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ενιαίο νόμισμα προκάλεσε την πτώση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα που δεν κατάφερε ούτε το γερμανικό μάρκο. Χωρίς το ευρώ, τα βόρεια νομίσματα θα υποτιμηθούν και αντίστροφα, προοιωνίζοντας «ολέθριες» εξελίξεις, υποστήριξε.

 Euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου