Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Το χρέος σας δεν είναι βιώσιμο »


  Τον κώδωνα του κινδύνου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο κρούει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα πριν ο Ντομινίκ Στρος-Καν συλληφθεί για απόπειρα βιασμού καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτης μετέφερε στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου την «ετυμηγορία» του Ταμείου για τη...
βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την οποία το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Ακούγοντάς το αυτό ο Πρωθυπουργός αντέδρασε με κατήφεια λέγοντας: «Ωστε έτσι έχουν τα πράγματα;».

Αν και επισήμως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δηλώνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καλά πληροφοριμένς πηγές υποστηρίζουν ότι στην επικαιροποιημένη γνωμοδότησή του το Ταμείο θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση μέσα στον επόμενο χρόνο. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να συνοδευτεί με «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 60%, δηλαδή όσο αποτιμά σήμερα η αγορά τους ελληνικούς τίτλους.

Χωρίς «κούρεμα» το Ταμείο θεωρεί ότι η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, που ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ ως 60 δισ. ευρώ ετησίως, δεν είναι δυνατή. Αν γίνει η αναδιάρθρωση τότε υπολογίζει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα περιοριστούν σε 25 ως 30 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σημειώνει ωστόσο ότι παρά το «κούρεμα» θα υπάρξει οξύτατο πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους, καθώς η αξιοπιστία της χώρας θα κλονιστεί. Κάνει μάλιστα τη διαπίστωση ότι το «κούρεμα» θα σημάνει τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές για τουλάχιστον 10 χρόνια.


Φόβος για τις τράπεζες
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ύψους 65 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό προτείνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υπάρξει ικανή επιδότηση προς τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να μην καταρρεύσουν. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η κατάσταση θα ήταν αναστρέψιμη αν εφαρμοζόταν με συνέπεια το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και προχωρούσε στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. «Η εφαρμογή του μνημονίου θα έστελνε το μήνυμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι η αδυναμία υλοποίησης του μνημονίου θα χαρακτηρίζεται στην επικαιροποιημένη γνωμοδότηση ως «η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας».

Το Ταμείο εκτιμά ότι για να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο απαιτείται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 3% και πρωτογενές πλεόνασμα 5%. Θεωρεί όμως ότι τα χρονικά περιθώρια για να το πετύχει αυτό η χώρα και να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όταν εξαντλείται η χρηματοδότηση των 110 δισ. ευρώ, έχουν στενέψει. « Η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οσο όμως το έλλειμμα δεν υποχωρεί, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αποκατασταθεί» αναφέρεται.

Μάλιστα με την Ελλάδα να αδυνατεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012 οι εκπρόσωποι του Ταμείου εμφανίζονται «δύσκολοι και δύσπιστοι» στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση και συνδέουν την καταβολή της επόμενης δόσης με την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων ύψους 26 δισ. ευρώ για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το 2012.

Κόντρα ΔΝΤ- ΕΚΤ
Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα έγινε αναφορά από επίσημα χείλη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να κάνει λόγο για ήπια αναδιάρθρωση. Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με την άποψη που φέρεται να υιοθετεί το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η ΕΚΤ αντιδρά γιατί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχυθούν με περίπου 40 δισ. ευρώ. Ακόμη και η επιμήκυνση ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στις πληρωμές και να κερδίσει χρόνο για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της θεωρείται ότι θα σηματοδοτούσε στις αγορές πως είναι το πρώτο στάδιο μιας αναδιάρθρωσης.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου