Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Kαι άλλα μέτρα έρχονταιιιιιι...

  epanastasi-gr:Η κυβέρνηση έχει αποτύχη πλήρως με την οικονομία μας.Απλά είναι για τα πανηγύρια!!!

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ φέρνει το έλλειμμα του 2010

Μεγαλώνει ο... λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων για το τρέχον έτος, καθώς πέρα από τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το περσινό έλλειμμα έκλεισε υψηλότερα απ' ό,τι υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.
Από το 9,5% του ΑΕΠ... πέταξε στο 10%, ίσως και λίγο υψηλότερα.

Ετσι ξεκινά...
από υψηλότερη βάση η μείωση του φετινού ελλείμματος και ίσως χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος.
Ο «φουσκωμένος» λογαριασμός θα προκύψει καθώς:
  • Ήδη το υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται δέσμη μέτρων ύψους 1,72 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου τα ρίσκα του φετινού προϋπολογισμού και κατά κύριο λόγο την υστέρηση εσόδων.
  • Η διαφαινόμενη απόφαση να μην προχωρήσει η εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης... αφαιρεί προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα.
  • Σε «κίνδυνο» έχουν τεθεί και έσοδα 700 εκ. ευρώ από τις άδειες και τα τέλη στα τυχερά παιχνίδια, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο έχει «κολλήσει» στην Κομισιόν και η έγκρισή του ίσως πάρει και 3 μήνες.
Αν λάβουμε υπόψη και την ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος, το συνολικό πακέτο μέτρων είναι πιθανόν να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Στα επόμενα 24ωρα πρέπει να «κλείσει» το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος για να μειωθεί το έλλειμμα πάση θυσία στο 7,5% του ΑΕΠ. «Αγκάθι» στις προβλέψεις και στη διαμόρφωση των τελικών κειμένων, τα οποία και αναμένεται να συζητηθούν με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι το περσινό έλλειμμα. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ απέστειλε τις νεότερες εκτιμήσεις της στη Eurostat που το πιθανότερο είναι να αναθεωρήσει ανοδικά το περσινό έλλειμμα, ίσως και άνω του 10% υπό το βάρος εκτιμήσεων που φέρεται να έκανε η ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων και ειδικότερα ότι αυτά παρουσίασαν πέρυσι έλλειμμα 500 εκ. ευρώ αντί πλεονάσματος 900 εκ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου