Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Επιτέλους βάλτε κάποιον φυλακή!

Ανοίγει ο δρόμος για προανακριτικήΗ Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άναψε χθες «πράσινο φως», αφού διαβίβασε στη Βουλή την ογκώδη δικογραφία για τα υποβρύχια, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε ζημιά του Δημοσίου, αν διαπράχθηκε απιστία ή κάποιο άλλο αδίκημα (π.χ. δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), κάτι που ήδη ερευνάται και από την τακτική Δικαιοσύνη για πολλά μη πολιτικά πρόσωπα.
Υστερα από διαφορετικές κατά διαστήματα προσεγγίσεις του ζητήματος, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται...
να καταλήγουν στην προοπτική σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πιο κοντά στην υιοθέτηση αυτής της πορείας, αντί για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που σκεπτόταν αρχικά. Η ΝΔ, που μιλούσε πρώτα για εξεταστική, ζήτησε κατόπιν προανακριτική, υπέρ της οποίας ήταν εξαρχής ο ΛΑΟΣ, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης με οποιαδήποτε μορφή.
Πολιτικοί και δικαστικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η «αλλαγή πλεύσης» μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αυτές έχουν σίγουρα παραγραφεί (αφού έχουν μεσολαβήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις από τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων), ενώ αντίθετα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ευθυνών για την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, εφόσον εντοπιστεί στη φάση αυτή κάποια αξιόποινη πράξη.
Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει έντονα τη ΝΔ, που ξέρει ότι για να μπορέσει να προχωρήσει διαδικασία ποινικής ευθύνης πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εντοπιστεί όχι μόνο δωροδοκία του, αλλά «ξέπλυμα χρήματος», με πρόσφατη αξιοποίηση του ποσού, λόγω των διαφοροποιημένων κατά περιόδους ευνοϊκότερων νομοθετημάτων. Παράλληλα γνωρίζει ότι η εμμονή της ότι οι συμβάσεις ήταν επιζήμιες και διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας, μπορεί να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την ίδια, αφού στη δική της κυβερνητική θητεία δεν υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση για αλλαγή τους. Γι' αυτό και εκτιμάται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει «ρελάνς» επιχειρώντας να θέσει ζήτημα και για τη μετα-ΝΔ τελευταία περίοδο.
Ωστόσο, το διαβιβαστικό της αρμόδιας εισαγγελέως Π. Παπανδρέου, που διενεργεί τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, ξεκαθαρίζει ότι οι διερευνώμενες φάσεις για τυχόν ευθύνες υπουργών είναι από 1998 έως 2002 και από 2002 έως και τον Ιούλιο του 2009.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Αθ. Κατσιρώδης, συμφωνώντας με την πρόταση της εισαγγελέως, έστειλε χθες για έρευνα στη μόνη αρμόδια Βουλή, δύο πακέτα της πολύκροτης δικογραφίας.
Με το πρώτο ζητείται να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου για την απόφασή του το 1998 να ανατεθεί απευθείας σε γερμανικά ναυπηγεία και εταιρεία (HDW/FERROSTAL) η ναυπήγηση 4 νέων υποβρυχίων τύπου 214 (σύμβαση «Αρχιμήδης») αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ζητείται να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης, που στο ΚΥΣΕΑ (υπό τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη) ενέκριναν και υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις. Αντίστοιχη έρευνα ζητείται για τις συμβάσεις επισκευής και εκσυγχρονισμού τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209 (σύμβαση «Ποσειδών») που εγκρίθηκε το 2001 και υπογράφηκε το 2002, καθώς και για τις συμβάσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Με το δεύτερο πακέτο ζητείται να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών - μελών διαφόρων κυβερνήσεων για το διάστημα από το 2002 έως και τον Ιούλιο 2009. Το διάστημα αυτό περιλαμβάνει κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, που ασχολήθηκαν με την υλοποίηση των τριών συμβάσεων (ναυπήγησης - επισκευής - αντισταθμιστικών ωφελημάτων) που παρουσίασαν προβλήματα και πολύπλοκες πτυχές. Υποστηρίχθηκε μάλιστα από διαφόρους ότι ίσως μπορούσε να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για να γίνουν επωφελέστερες. Την επίμαχη περίοδο διετέλεσαν ΥΕΘΑ οι Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ), Σ. Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης (ΝΔ).
Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για μη πολιτικά πρόσωπα εξετάζοντας και σωρεία δημοσιευμάτων αλλά και στοιχείων που αναφέρονται σε δώρα και μίζες προς Ελληνες αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου