Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Tα κόμματα της αντιπολίτευσης ειπάν ΟΧΙ στο ΔΝΤ και αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

 epanastasi-gr:Καρατζαφέρη τα  βλέπεις!Ευτύχως δεν είναι σαν και σένα κάποιοι που είπες με την μία ναι και τώρα κάνεις τον ανίερο.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, με αποτέλεσμα δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη του, ο Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν
το νομοσχέδιο που προέβλεπε περικοπές στις δαπάνες και αύξηση φόρων, προκειμένου να μην προσφύγει η χώρα στο μηχανισμό διάσωσης.

Η παραίτηση, του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πιθανότερο να υλοποιηθεί σενάριο, που ευνοείται τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν "σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών", δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου