Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

O καλός σαμαρείτης Ομπάμα δίνει στο ΝΑΤΟ της στρατιωτικές επιδρομές στην Λιβύη.

Παραδίδει την «σκυτάλη» στο ΝΑΤΟ ο Ομπάμα
epanastasi-gr:Πάλι θα χαθεί άδικο αίμα για τα συμφέροντα!!!
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων στην Λιβύη από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της προεδρίας του, επιμένοντας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στην Λιβύη θα είναι περιορισμένη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσου...
ν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.
Περισσότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη και κατά τη δέκατη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού στην οποία οι ΗΠΑ διέθεσαν τη δύναμη πυρός τους, ο πρόεδρος επεδίωξε να υπερασπισθεί τη νομιμοποίηση της νέας αυτής στρατιωτικής επέμβασης.
«Έχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Αυτό συνέβη στη Λιβύη», είπε προσθέτοντας ότι εδώ και πολλές γενιές, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν έναν μοναδικό ρόλο ως προς την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και την υπεράσπιση της ελευθερίας.
«Μέσα σε έναν μόλις μήνα, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς τους εταίροι έθεσαν σε λειτουργία έναν ευρύ συνασπισμό, έλαβαν διεθνή εντολή για την προστασία των πολιτών, σταμάτησαν την προέλαση ενός στρατού, εμπόδισαν μία σφαγή, εφάρμοσαν μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού», είπε.
«Ορισμένες χώρες μπορούν να κωφεύουν στις ωμότητες που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικό. Ως πρόεδρος, αρνήθηκα να δω εικόνες σφαγών και ομαδικών τάφων πριν αναλάβω δράση».
«Στην περίπτωση της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση αφού ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει έλεος για τον λαό του. Τούς συνέκρινε με ποντίκια και απείλησε ότι θα τους αναζητήσει πόρτα-πόρτα για να τούς τιμωρήσει...αρνήθηκα να συμβεί αυτό», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του Λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.
«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία...Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος θα ήταν σφάλμα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ.
«Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ethnos.gr

1 σχόλιο: