Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο χρόνος που παρακολουθούμε τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο: Η μελέτη EPIC.

 epanastasi-gr:Ξεκολάτε άπο το χαζοκούτι.
Η καθιστική ζωή αποκτά τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης της υγείας μας αλλά και εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, θεωρείται ως η πλέον διαδεδομένη καθιστική συμπεριφορά στον ελεύθερο χρόνο των ενηλίκων. Πολλές μελέτες μάλιστα έχουν συσχετίσει το χρόνο αυτό θετικά με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και με διάφορες μορφές καρκίνου...
Η μελέτη

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αναδείξει την πιθανή σχέση ανάμεσα στην διάρκεια παρακολούθησης τηλεόρασης και στον κίνδυνο θνησιμότητας εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας, σε ένα μεγάλο δείγμα υγιών-μεσηλίκων ανδρών και γυναικών στα ευρύτερα γεωγραφικά πλαίσια της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα υψηλά επίπεδα χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης όντως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ή οποιοδήποτε άλλο αίτιο. Δεν συνδέονται όμως με τον κίνδυνο θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου.

Συγκεκριμένα φάνηκε οτι για κάθε 1 ώρα αύξησης της διάρκειας παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται κατά 8%. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι όμοια τόσο για άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όσο και για τους λιγότερο δραστήριους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόβλεψη των επιστημόνων, φάνηκε πως αν τα άτομα που παρακολουθούν τηλεόραση για χρόνο που ξεπερνά τις 3,6 ώρες την ημέρα κατάφερναν να μειώσουν το χρόνο σε λιγότερο από 2,5 ώρες την ημέρα, τότε το ποσοστό των θανάτων θα ήταν μικρότερο κατά 5,4%!

Οι ερευνητές τις πολύ ενδιαφέρουσας επιδημιολογικής μελέτης συμπεραίνουν οτι οι συστάσεις για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν και τη μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά από τους δέκτες μας, χρόνος που χαρακτηρίζεται από πλήρη απραξία και μηδενική σωματική δραστηριότητα.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι προνόμιο του σύγχρονου ανθρώπου. Μακριά από τον καναπέ και την οθόνη της τηλεόρασης, αποκτά σίγουρα καλύτερες διαστάσεις.

www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου