Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τα λαμόγια οι πολιτικοί τα βάζουν με τους δικαστές γιατί φοβούνται μην δικαστούν για τις απατεωνιές τους


Κλιµακώνεται η ένταση στις σχέσεις Πολιτείας και δικαστικού σώµατος, µε τελευταίο κρούσµα την ευθεία αµφισβήτηση της νοµιµότητας διάταξης του Κανονισµού της Βουλής που προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης σε ακρόαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Με οµόφωνη απόφαση...
της Ολοµέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε το µεσηµέρι της Τρίτης, 29 Μαρτίου, κρίθηκε αντισυνταγµατική, ως αντίθετη προς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η διάταξη του Κανονισµού της Βουλής, βάσειτης οποίας εκλήθη ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου σε ακρόαση για θέµατα της Δικαιοσύνης από την Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ως εκ τούτου,ο κ. Τέντες δεν θα προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής, καθώς η Ολοµέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η κλήση και η ακρόαση υποκρύπτουν δυνατότητα ελέγχου της δικαστικής εξουσίας, η οποία «υπονοείται από την εξουσιαστική µορφή της κλήσεως και ακροάσεως και “διευκολύνεται” από τη γενικότητα του αντικειµένου της ακροάσεως». Στην απόφαση γίνεται µνεία για τη χρησιµότητα του διαλόγου µεταξύ των εξουσιών, όχι µε τον τρόπο που επιχειρείται τώρα, αλλά «υπό καθεστώς ισοτιµίας προς διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο κάνουν λόγο για µοιραίο λάθος των δικαστικών λειτουργών, εντάσσοντας τη στάση τους στην πολεµική που έχουν ξεκινήσει προκειµένου να µη µειωθούν οι µισθοί τους.

«Πρόκειται για αυτοκαταστροφική συµπεριφορά», σχολιάζουν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ολοµέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προσβλητική έναντι του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς η επίµαχη διάταξη ψηφίστηκε οµόφωνα στις 16/7/2010. Υπογραµµίζουν µάλιστα ότι ο πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραµµένος έχει απαντήσει θετικά σε ανάλογη κλήση της Επιτροπής Θεσµών και Διαφάνειας. Η πλειονότητα του πολιτικού κόσµου πάντως εκτιµά ότι οι δικαστικοί λειτουργοί επιχειρούν συνολική αντιπαράθεση µε ολόκληρο το πολιτικό σύστηµα, στο πλαίσιο των αντιδράσεων που ξεκίνησαν µε την πανδικαστική συγκέντρωση διαµαρτυρίας και συνεχίστηκαν µε δηλώσεις συνδικαλιστών για επικείµενη λευκή απεργία.

Τους τόνους ανέβασε προχθές και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, µε αφορµή τις µοµφές δικαστικών λειτουργών κατά του πολιτικού συστήµατος για την ατιµωρησία των πολιτικών προσώπων χάρη στη σχετική συνταγµατική διάταξη. Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Καστανίδης απευθύνει ερώτηµα για την έκβαση των πρόσφατων σκανδάλων, όπου εκτός των πολιτικών προσώπων φέρονται ως εµπλεκόµενα και µη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εµπίπτουν στην αρµοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου