Γαλλικά αεροσκάφη μπήκαν στον ενέριο χώρο της Λιβύης
- Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αποφάσισαν οι ηγέτες στο Παρίσι
- Μέρκελ: Να τερματιστεί η βία στη Λιβύη - Η Γερμανία δεν παίρνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
- Παρών στην σύσκεψη των ηγετών ο Γιώργος Παπανδρέου- Ποιος θα είναι ο ελληνικός ρόλος στην επέμβαση
Ωρα 16:50 Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
προανήγγειλε στρατιωτική επέμβαση κατα του καθεστώτος Καντάφι μετά απο
ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης σύσκεψης των ηγετών στο Παρίσι. Ο Γάλλος
πρόεδρος επισήμανε οτι ο Καντάφι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της
διεθνούς κοινότητας και ουσιαστικά άναψε το "πράσινο φως" για τη
στρατιωτική επέμβαση.Ο Σαρκοζί έστειλε τελεσίγραφο στον Καντάφι ότι...
εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να επέμβει. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως "πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη".
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale μπήκαν στο λιβυκό εναέριο χώρο, μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή.
Την ίδια ώρα συμμαχικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, πετούν ήδη πάνω από τη Λιβύη και αποτρέπουν τις επιθέσεις του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους και στη συνέχεια μαζί με τους άραβες ηγέτες, με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια της νύχτας από τον Καντάφι, πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης διεθνούς συνόδου, σήμερα το απόγευμα, με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον Καναδά να μετέχουν στην πρώτη φάση τους και τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες στη δεύτερη φάση.
"Οι επιθέσεις μπορεί να ξεκινήσουν γύρω στις 1400 με 1500 (GMT)," ανέφερε μία διπλωματική πηγή προσθέτοντας ότι η εισβολή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη κατέστησε πιο επιτακτική την άμεση ανάληψη δράσης.
Μία δεύτερη πηγή είπε ότι είναι "σχεδόν σίγουρο" ότι οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη σύνοδο.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά της λήξη της συνόδου και οι Κλίντον, Κάμερον και Μέρκελ αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις.
Στη σύνοδο συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, παρότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον αρχικά, στην επιχείρηση.
Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.
Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς τάσσονται υπέρ της ανάληψης πρωταρχικού ρόλου στην επιχείρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά η Γαλλία έχει αντιρρήσεις.
"Μπορεί να υπάρξει απόφαση αύριο που θα λέει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι συνασπισμός των προθύμων ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ", είπε ο ίδιος διπλωμάτης.
"Η Γαλλία φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση να ηγείται το ΝΑΤΟ της επιχείρησης, δεδομένης της φήμης που έχει η Συμμαχία στον αραβικό κόσμο λόγω του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ θεωρείται μία συμμαχία όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ", σχολίασε ο ίδιος.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου