Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ενεργοποιείται το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά την Παρασκευή την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία.


«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενέκριναν το σχέδιο δανείων για την Ελλάδα, αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Άμεση καταβολή 30 δισ.

Οι εταίροι της Ελλάδας στους κόλπους της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα...

 30 δισ. ευρώ το 2010 που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τώρα έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πράσινο φως των ηγετών της ζώνης του ευρώ, που συγκεντρώθηκαν για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήταν αναμενόμενο.

Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο την περασμένη Κυριακή (2/5).

Εξάλλου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής «προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», το εργαλείο που περιορίζει τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα διαφορετικών χωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός

Ο μηχανισμός κρίθηκε σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός υπό το φως της κρίσης.

Οι ηγέτες θα πρέπει, ωστόσο, να αποφασίσουν ακόμα με ποιο τρόπο θα αυστηροποιηθεί ο μηχανισμός.

Οι ηγέτες συνέχισαν τις συζητήσεις τους για τα μέτρα που θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης, την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε «συστημική κρίση», που απειλεί, δηλαδή, ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Προβλέπουν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο υποστήριξης απέναντι στην κρίση προκειμένου να βοηθηθούν οι απειλούμενες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου