Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΣΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


«Αν ήμουν η Ελλάδα, θα ανησυχούσα πολύ απ' όσα άκουσα σήμερα σ' αυτή την αίθουσα». Η αντίδραση αυτή ανήκει σε επαγγελματικό στέλεχος του ΔΝΤ, στην οποία συμφώνησε και συνάδελφος του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουάσιγκτον και αμφότεροι παρίσταντο στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην έδρα του ΔΝΤ.

Οσο και αν ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε επιδέξια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις και να μεταφέρει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης έναντι των αγορών (σ.σ.: που εξακολουθούν να αντιδρούν με τα δικά τους κριτήρια) γενική είναι η εκτίμηση στην αμερικανική πρωτεύουσα απ' όσα είπε χθες στην 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε σε δεκάδες ξένους δημοσιογράφους πως η έγκριση δανεισμού της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ε.Ε. θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

«Να τα ξετρυπώσει»

Ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά...

στην «Ε» πως «τα δύσκολα βρίσκονται στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «πως λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα "ξετρυπώσει" η ελληνική κυβέρνηση».

Ο υπουργός Οικονομικών, τόσο κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όσο και στις κατ' ιδίαν ενημερώσεις, διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 19 Μαΐου και μίλησε εκ νέου για «ένα τριετές χρονοδιάγραμμα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», ώστε να «αποτελέσει το σημαντικό σινιάλο που θα δώσουμε στις αγορές».

Εναλλακτικά, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο πως σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ευρωπαϊκές διαδικασίες μέχρι τις κρίσιμες για την Ελλάδα ημερομηνίες τότε, ήδη μελετάται το ενδεχόμενο για «δάνειο-γέφυρα» (bridge loan) από το ΔΝΤ και χώρες της ευρωζώνης.

«Θα το χάσουν»

Παρά δε τη δυσάρεστη εμπειρία της Ελλάδας από τις αγορές ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε με έμφαση ότι «όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία μας θα χάσουν και το πουκάμισό τους».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της Αθήνας αναφορικά με την καθυστέρηση της Ελλάδας να προσφύγει στον μηχανισμό και αρνήθηκε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Για τον μηχανισμό κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη», είπε ο υπουργός Οικονομίας τονίζοντας ότι είναι «εντελώς σύμφωνοι οι Γερμανοί και έχουν συνυπογράψει επί της αρχής τον δανεισμό στην Ελλάδα και περιμένουν να δουν το πλαίσιο που θα περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανεισμού». Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχείς συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά λόγω της επιρροής της στο ΔΝΤ ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στη χρονική στιγμή της εκταμίευσης και με βεβαιότητα μίλησε πως οι παράλληλες διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Ε.Ε. θα έρθουν ενώπιον του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομίας στην συνέντευξη Τύπου μίλησε επίσης ανοιχτά στο ποιους τομείς θα γίνουν οι σκληρότερες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις που προωθεί (ασφαλιστικό, αγορά εργασίας), ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (αποκρατικοποιήσεις). Αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο Στρος-Καν

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. «θα ολοκληρωθούν γρήγορα και ότι οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν εγκαίρως». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο» και ότι «είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας».

Ας σημειωθεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν το περασμένο Σάββατο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να μη «δαιμονοποιεί» το ΔΝΤ. «Δυστυχώς, οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Ελληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ γι' αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα» υποστήριξε για να καταλήξει: «Οι Ελληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου