Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

SOS ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των Κοινών Δελφινιών που βρίσκονται στο Ιόνιο ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία δέκα χρόνια, από 150 σε 15.
Δέκα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητούν την άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος είναι από τα τελευταία μέρη που εντοπίζεται πυκνός πληθυσμός δελφινιών. Η εν λόγω περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000.
Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχει αναγνωριστεί ως περιοχή υψηλής σημασίας διατήρησης από το Σχέδιο Προστασίας του Μεσογειακού Κοινού Δελφινιού ACCOBAMS.
Οι οργανώσεις θεωρούν ως αιτία μείωσης του πληθυσμού των Κοινών Δελφινιών, την υπεραλίευση κυρίως από τα γρι γρι και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλιεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα δελφίνια.
Η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητη για τη προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της ιχθυοπανίδας της περιοχής.
Η θάλασσα ανάμεσα στη Λευκάδα και στην Αιτωλοακαρνανία δεν είναι η μοναδική περιοχή που μπορούμε να συναντήσουμε τα Κοινά Δελφίνια. Τα συναντάμε στο Κορινθιακό και στο βόρειο Ευβοικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου