Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Δερματολόγοι και καρκινολόγοι θεωρούν – λόγω και του φαινομένου της τρύπας του όζοντος - απαραίτητη τη χρήση αντηλιακού χειμώνα-καλοκαίρι, όμως τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με την τακτική αυτή μειώνεται η παραγωγή βιταμίνης D.
Οι βιολόγοι τονίζουν πως η βιταμίνη D , η οποία παράγεται από το σώμα μέσω της πρόσληψης ηλιακού φωτός είναι απαραίτητη για τον οργανισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η παραγωγή βιταμίνης D μειώνεται στο ένα δέκατο όταν ο άνθρωπος αλείφεται με αντηλιακό. Στις μελέτες συμμετείχαν εθελοντές οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για χρόνια ώστε να διαπιστωθεί η μείωση που επιφέρει η χρήση αντηλιακού.
Ωστόσο, ο Χένρι Λιμ, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Ηenry Ford του Ντιτρόιτ, εξήγησε πως: «Αν και τα αντηλιακά μειώνουν κάπως την παραγωγή της βιταμίνης D, η μείωση αυτή δεν είναι αρκετή για να προκληθεί ανεπάρκειά της ως γενικό συμπέρασμα των μελετών» και συνέχισε προσθέτοντας: «Το εύρημα αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούν αρκετό αντηλιακό ώστε να επιτυγχάνουν τη μέγιστη προστασία και έτσι εκτίθενται αρκετά στον ήλιο».
Παράλληλα, ο κ. Λιμ συμβουλεύει το κοινό να μην ανησυχεί όταν χρησιμοποιεί το αντηλιακό όπως επίσης να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα παχιά ψάρια και το εμπλουτισμένο γάλα.
Τριάντα λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετά, ώστε να συντεθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, όπως αναφέρει η έκθεση των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου