Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι κλιματικές αλλαγές «απειλούν» τους μεγάλους ποταμούς της Γης, σύμφωνα με μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ.
Η μελέτη δείχνει ότι, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειώσει αισθητά τη ροή και τη στάθμη των μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου, το τελευταίο μισό αιώνα.
Οι ποταμοί που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν επηρεαστεί περισσότερο, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στις καλλιέργειες και στη παροχή νερού εκατομμύριων ανθρώπων που ζουν στις ευρύτερες περιοχές..
Η Αφρική είναι μια από τις ηπείρους που θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς οι βροχοπτώσεις όταν θα εμφανίζονται ανάμεσα στα διαστήματα ξηρασίας, θα είναι «βαρύτερες» και με μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών, με αποτέλεσμα η διαχείριση των υδάτων να γίνει δυσκολότερη.
Οι επιστήμονες εξέτασαν καταγεγραμμένα στοιχεία της ροής 925 μεγάλων ποταμών, που αποτελούν το 73% του παγκόσμιου ανεφοδιασμού νερού από το 1948-2004 και διαπίστωσαν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν επηρεάσει αρνητικά περίπου το ένα τρίτο των μεγάλων ποταμών.
Από το Κίτρινο ποταμό στη Κίνα μέχρι το Γάγγη στην Ινδία και από το Νίγηρα στη Δ. Αφρική μέχρι τον Αμαζόνιο στη Ν. Αμερική και το ποταμό Κολοράντο στις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαχρονική μείωση της στάθμης των υδάτων που περιέχουν.
Οι ποταμοί που παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων, ήταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές και ιδιαίτερα κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου η τήξη των πάγων προκάλεσε την άνοδο των υδάτων.
Άλλοι μεγάλοι ποταμοί στην Ασία, όπως ο Βραχμαπούτρα στην Ινδία και ο Γιανγκτσέ στη Κίνα, παρατηρήθηκε ότι παρέμειναν σταθεροί ή αυξήθηκε η ροή των υδάτων τους. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να συρρικνωθούν εξ αιτίας της βαθμιαίας εξαφάνισης των παγετώνων στα Ιμαλάια.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ένα μέρος της ευθύνης για τη μείωση του νερού, αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κατασκευή φραγμάτων, η άντληση υδάτων για αρδευτικές καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, προβλέπονται μεγάλες περιόδους ξηρασίας ανά τον κόσμο και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου