Είναι μιά από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητα μας. Τι σημαίνει όμως; Πώς βγήκε αυτή η έκφραση;Φωτογραφία από www.flickr.com
Λοιπόν έχει ώς εξής:
Η ιστορία της έκφρασεις ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους. Την περίοδο αυτή οι ιθύνοντες του Βυζαντίου ήταν άφθαστοι να εφευρίσκουν πρωτότυπες τιμωρίες για διάφορα παραπτώματα.
Και συγκεκριμένα όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, τότε η συνηθισμένη τιμωρία ήταν ότι του έριχναν ζεματιστό λάδι στα αφτιά και τον κούφαιναν.
Είναι γνωστό ότι ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αισθανόταν φοβερή απέχθεια για τους ωτακουστές. Μπορούσε να συγχωρέσει έναν προδότη, αλλα ένα «ωτακουστή» ποτέ.
Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι’ αυτούς, ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Όταν όμως τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του ωτακουστή δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Θεώρησαν ,οι Συγκλητικοί, ότι η περιέργεια είναι φυσική στον άνθρωπο και ότι αυτός που κρυφακούει, είναι, απλώς, περίεργος. Μπορεί να κάνει την κακή αυτή πράξη, αλλά χωρίς να το θέλει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν και το καυτό λάδι και ζήτησαν να τους επιβάλλεται μικρότερη ποινή.
Τότε ο Ιουλιανός άλλαξε το σύστημα της τιμωρίας με κάτι άλλο που, ενώ στην αρχή φάνηκε αστείο, όταν μπήκε σε εφαρμογή, αποδείχθηκε πως ήταν αφάνταστα τρομερό.
Διέταξε να βάζουν στα αφτιά του ωτακουστή ψύλλους! Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαιναν βαθιά στο λαβύρινθο του αφτιού κι άρχιζαν να χοροπηδούν, προσπαθώντας να βρουν την έξοδο. Φυσικά, ο δυστυχισμένος που δοκίμαζε αυτή την τιμωρία, έφτανε πολλές φορές να τρελαθεί.
Από τότε έμεινε η φράση: ”του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά”.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου