Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τρόμος εξόδου από το ευρώ....Ερχεται η ώρα σας λαμόγια,έρχεται η δραχμή!


Οι αναλυτες φοβούνται αποχώρηση και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αφήνοντας ανοιχτή και τη διάσπασή της «Σήμα κινδύνου» εξέπεμψαν οι καθηγητές Κλέμενς Φούεστ και Ντέσμοντ Λάχμαν, κατά τους οποίους μια «ελληνική έξοδος» θα επέφερε αλυσιδωτή... έκρηξη στην Ευρώπη!

Τρόμο σκορπά στη «γηραιά ήπειρο» η ιδέα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χρηματιστηριακοί κύκλοι, οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν...
σε καθημερινή πλέον βάση έντονους φόβους για ντόμινο, αποχώρηση δηλαδή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασής της.
Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει αθρόα εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τιναχτεί στον... αέρα το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Και όλα αυτά διατυπώνονται την ώρα που ο κίνδυνος χρεοκοπίας σε Ελλάδα και Ιταλία έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους καταθέτες, με τους Ελληνες να αγοράζουν χρηματοκιβώτια και να νοικιάζουν θυρίδες για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί επενδύουν σε διαμερίσματα στο Βερολίνο. Σειρά για να εκπέμψουν «σήμα κινδύνου» είχαν χθες οι καθηγητές Κλέμενς Φούεστ και Ντέσμοντ Λάχμαν κατά τους οποίους μια «ελληνική έξοδος» θα επέφερε αλυσιδωτή... έκρηξη!
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.
Καταθέσεις
Ειδικότερα ανέφερε ότι οι κάτοικοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Στις συνέπειες που θα έχει η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός καθηγητής Ντέσμοντ Λάχμαν σε άρθρο του στους Financial Times. Ο κ. Λάχμαν σημείωσε ότι, αν βγει η χώρα μας από το ευρώ, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς συνέβη με την ευρέως αναμενόμενη κατάρρευση της Lehman Brothers, που επίσης θεωρήθηκε συγκριτικά μικρή αμερικανική τράπεζα, όμως πυροδότησε κύμα μετάδοσης στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα υπάρξουν μαζικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα, όπως επίσης και μαζική φυγή από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αντίστοιχο κύμα φυγής θα εκδηλωθεί στις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν και έντονες αμφισβητήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών αυτών των κρατών, που ξεπερνούν τα 4,5 τρισ. δολ.
ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ
Ο σώζων... τις καταθέσεις του σωθήτω!
«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αυτό είναι το σύνθημα όλο και περισσότερων καταθετών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι καθημερινές ειδήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για τράπεζες που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης προκαλούν τέτοιο φόβο, που πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στις δύο αυτές χώρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Οι περισσότεροι αγοράζουν χρηματοκιβώτια και φυλάσσουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι μέχρις ότου βρουν τρόπο να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στη χρεοκοπία, αν μέχρι τον Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση. Οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, ορισμένες τράπεζες μάλιστα προσπαθούν να συγκρατήσουν τη «διαρροή» προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%. Τα ευρώ των πολιτών καταλήγουν αντίθετα σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες, ο αριθμός των οποίων είναι 5 φορές υψηλότερος απ' ό,τι πριν από έναχρόνο.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

www.ethnos.gr

10 σχόλια:

  1. Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος επίπεδο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της, οφείλεται σε εσωτερικό επίπεδο, γι 'αυτό δεν θεωρείται σε κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, σεισμός και το τσουνάμι της φετινής χρονιάς, ένα ισχυρό γιεν και την κρίση χρέους της Ευρώπης είναι θόλωση τρέχουσες οικονομικές προοπτικές της. Αλλά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μετατρέψει ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας σε πλεόνασμα μέχρι το 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό χρέος, εκ των οποίων το μεγαλύτερο συστατικό είναι ο τραπεζικός κλάδος. Το υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξηγείται από την ενεργό χρηματοπιστωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων. Αυτό το επίπεδο του συνολικού εξωτερικού χρέους δεν είναι γενικά θεωρείται ως ένα πρόβλημα, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει επίσης υψηλής αξίας περιουσιακών στοιχείων. Έχοντας πει αυτό, η βρετανική οικονομία παραμένει στο τέλμα και η χώρα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις ιρλανδικές καθώς και ιταλικά και πορτογαλικά χρέους. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τη σειρά του οφείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη Γερμανία και την Ισπανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΗΠΑ, αν και στο εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ ισοδυναμεί σχεδόν με το ετήσιο ΑΕΠ της, εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα ασφαλές στοίχημα. Ωστόσο, η πιστοληπτική ικανότητα της έχει υποβαθμιστεί. Αν και την Ασία - κυρίως την Κίνα και την Ιαπωνία - κατέχει την πλειοψηφία του χρέους των ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ό, τι συμβαίνει στην ευρωζώνη θα έχει βαθιές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και η Γαλλία κατέχουν το μεγαλύτερο ποσό του χρέους των ΗΠΑ, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιρλανδία, μία από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης για το μέτρο λάβετε ένα bail-out, η Ιρλανδία έχει εισαγάγει μια σειρά από σκληρές προϋπολογισμούς λιτότητας. Η οικονομία της παρουσιάζει τώρα μια μικρή ανάκαμψη. Μετά από τα έτη αλματώδους ανάπτυξης που οδηγεί μέχρι το 2008, η χώρα έπεσε σε ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πιστωτικής στενότητας, η οποία έληξε την προσφορά του φτηνού χρήματος που είχαν τροφοδότησε η μη βιώσιμη ανάπτυξη στην αγορά κατοικίας της.Δείχνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ, διότι, αν και είναι μια μικρή χώρα, έχει ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα - συμπεριλαμβανομένων μια μεγάλη παρουσία στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ιρλανδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία οφείλει η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, οι οικονομίες αυτές οφείλουν, επίσης, τη Γερμανία δισεκατομμύρια σε αντάλλαγμα. Όσον αφορά τη σχέση της με την ταραγμένη χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία είναι εκτεθειμένη σε ελληνικά, ιρλανδικά και τα πορτογαλικά, αλλά ως επί το πλείστον, ισπανικά χρέους. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις προεπιλογές, η Γερμανία θα πληγούν. Η οικονομία της επιβραδύνεται, κυρίως λόγω των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εταίρους της ευρωζώνης. Και η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, τα προβλήματα στη Γερμανία σημαίνει περισσότερα προβλήματα για την ευρωζώνη, αλλά και για το ευρύτερο διεθνές σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ισπανία οφείλει μεγάλα ποσά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, ο αριθμός ανησυχία του ένα είναι εγγυήθηκε-out η Πορτογαλία, η οποία είναι χρεωμένη σε αυτήν από δισεκατομμύρια ευρώ. Καθώς η χώρα προσπαθεί να πάρει τις δικές του οφειλές της υπό έλεγχο, υπάρχουν φόβοι για τη χώρα θα μπορούσε να πετάξει πίσω στην ύφεση μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το σκάσιμο της στέγασης και κατασκευαστική έκρηξη του 2008 είχε βυθίσει την οικονομία της Ισπανίας σε ύφεση βαθύτερη από ό, τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οφείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία τα περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, οι χώρες αυτές οφείλουν, επίσης, τη Γαλλία δισεκατομμύρια σε αντάλλαγμα. Πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι είναι πολύ εκτεθειμένη σε ταραγμένες οφειλέτες της ευρωζώνης. Τράπεζες της κατέχουν μεγάλες ποσότητες των ελληνικών, ιταλικών και ισπανικών χρέους. Το γεγονός αυτό προκαλεί αναταράξεις στην αγορά, ιδίως με φόντο παραπαίουσας γαλλικής ανάπτυξης και της χαμηλής καταναλωτικής δαπάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Πορτογαλία, η τρίτη χώρα της ευρωζώνης να χρειάζονται ένα bail-out, βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Πρόκειται για την εφαρμογή του παρόντος μια σειρά μέτρων λιτότητας, καθώς σχεδιάζει μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις να καθορίσει ασταθή οικονομικά της και τη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους της. Η χώρα είναι ιδιαίτερα ευγνώμων προς την Ισπανία, και οι τράπεζες της οφείλονται 7,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο ποσό του χρέους, αλλά είναι μια σχετικά πλούσια χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για την ηγεσία της Ιταλίας και τους φόβους ότι το χρέος της θα μπορούσε να αυξηθεί πιο γρήγορα από την ικανότητα της ιταλικής οικονομίας να το υποστηρίξει δεν έχουν αφήσει τις αγορές νευρικότητα. Η Γαλλία είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο ιταλικό χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη σε χώρες της ευρωζώνης και είναι μία από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης να έχουν λάβει bail-out. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι μικρές και άμεσες ζημίες της αθετήσει τις υποχρεώσεις που τα χρέη της μπορεί να απορροφηθεί από την ευρωζώνη, η μεγάλη φόβος είναι "μετάδοσης" - ή ότι μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή για άλλες, πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιταλία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή