Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Οι απατεώνες έγιναν... χάκερς! (για να φάνε από την ηλ. συνταγογράφηση)


eurosΥπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από απάτες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε για περισσότερο από έναν χρόνο σχετική έρευνα, η οποία υπεβλήθη πριν από μερικές ημέρες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Από το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε και από στοιχεία που...
προέρχονται από τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι ΑΜΚΑ τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi».
Διαπιστώθηκαν επίσης τα εξής:
Τουλάχιστον 2.585 συνταγές είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2012.
Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους. Οι καταγγελίες απεστάλησαν στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία τις διερευνά.
Επίσης διαπιστώθηκε περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου το οποίο είχε κλαπεί, αλλά και παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς ΙΚΑ στη Ζάκυνθο από πρώην ορθοπεδικό νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία ΑΦΜ και της διεύθυνσης του. Στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΗΔΙΚΑ ο ορθοπεδικός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.
Τέλος, συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους.

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου