Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ατζέντα 21 και... 1 Χ 1

PictureΦλομώσαμε στα project και τις μελέτες για ποιο θα είναι το μέλλον και η ζωή μας σε αυτό. Κάθε παρουσίαση έχει ίσως μπροστά τη λέξη "smart" ή την κωδική λέξη "βιώσιμο" ή άλλα επίθετα όπως "εντυπωσιακό", "καινοτόμο" και δεν συμμαζεύεται. Όμως κάτω από τη χρυσωμένη παρουσίαση, μια είναι η κεντρική ιδέα:...


Λιγότερος Χώρος - σε ελευθερίες, σε δικαιώματα, σε κίνηση. Αυτό είναι εξάλλου το βαθύτερο νόημα της Ατζέντας 21. Όλα να λιγοστέψουν! Από τον πληθυσμό μέχρι τις επιθυμίες και ελευθερίες του!!!

Έτσι σε αυτό το πλαίσιο και σκεπτικό, το Media Lab του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζει CityHome, και που προς το παρόν βρίσκεται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, προτείνει τον... "ιδανικό" χώρο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Αν δηλαδή εκείνος έχει ανάγκη από ύπνο, με μια απλή χειρονομία ένα συρτάρι γίνεται κρεβάτι. Αν, πάλι, χρειαστεί περισσότερο χώρο λόγω προσέλευσης φίλων, τότε και το σπίτι επεκτείνεται, προσαρμοζόμενο στις νέες απαιτήσεις. 

Όλα θα λειτουργούν "έξυπνα" και ηλεκρομαγνητικά (μην το ξεχνάμε αυτό είναι πολύ σημαντικό) και ο χαρούμενος ένοικος του μέλλοντος θα έχει στη διάθεση του μια ποντικότρυπα να... την κάνει ό,τι θέλει!!! Ε, ρε γαλαντόμα παγκόσμια ελίτ!!!

Η τεχνολογία πίσω από το CityHome, στηρίζεται κυρίως στον λεγόμενο RoboWall (γεια σου και πάλι Χόλιγουντ με τα σενάρια σου!), ένα σύστημα που επαναδιαμορφώνει την κατοικία μέσω συρόμενων επίπλων, ώστε ο χώρος να μεταλλάσσεται από μια κρεβατοκάμαρα, σε τραπεζαρία, κουζίνα και μετά τουαλέτα, καταπατώντας, βέβαια, τον γνωστό κανόνα "δεν τρώμε εκεί που χέζουμε"... Αλλά ποιος νοιάζεται;

Παράλληλα, οι χειρονομίες στις οποίες ανταποκρίνεται το σπίτι, μπορούν, μέσω... σαρωτών (άντε και καλό καρκίνο), να ελέγξουν την ένταση του φωτισμού, τη θέρμανση και πολλές ακόμα λειτουργίες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημιουργικού του προγράμματος, Κεντ Λάνσον, το project αναμένεται να βρει πολλές εμπορικές εφαρμογές, στο προσεχές μέλλον. (Άλλος παλιός καλός κανόνας: Ο θάνατός σου η Ζωή μου. Πάω στοίχημα το δικό του σπίτι είναι μερικά εκατοστά μεγαλύτερο!)

Δείτε το "έξυπνο" βιντεάκι για τους χαζούς ένοικους.... Τουλάχιστον υπάρχουν μόνο 2000 likes από τις περίπου 700.000 θεάσεις του βίντεο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου