Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Τα "μαζεύουν" από 21 "εγκαταστάσεις" στην Ευρώπη οι ΗΠΑ


22 afganistan highΤην επιστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της περικοπής των αμυντικών δαπανών για την εξοικονόμηση χρημάτων. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 21 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυρίως χώρους αναψυχής, στα κράτη που φιλοξενούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Από τις 21 στρατιωτικές θέσεις οι 12 είναι στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στην Ιταλία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι...
η απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. «Νομίζω ότι είναι αρκετά αυτονόητο ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι στρατιωτικές δυνάμεις μας στην ήπειρο ούτε υποβαθμίζεται με οιονδήποτε τρόπο η ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα έχει οικονομικό όφελος περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το Πεντάγωνο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περικοπών ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως απαιτείται από το νόμο και υπό τη πίεση του Κογκρέσου να μειώσει τις δαπάνες στις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 80.000 αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η μείωσή τους κάτω από τους 70.000.

Από την άλλη κάποιοι που παρατηρούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις τονίζουν ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις έχουν περισσότερο να κάνουν με την "συγκέντρωση" της αμερικάνικης προσοχής στον ειρηνικό ωκεανό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αναδυόμενη Κίνα.


www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου