Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Μπατιροτουρίστες έρχονται στην Ελλάδα κάνοντας ελάχιστη έως καθόλου κατανάλωση



Τι κι αν είναι γεμάτο το Σύνταγμα από τουριστικά πούλμαν, που αδειάζουν κάθε δέκα λεπτά και ένα νέο κύμα τουριστών. Οι περισσότεροι είναι αποφασισμένοι να δουν μόνο τα αξιοθέατα, να περιδιαβούν τα σοκάκια της Πλάκας, αλλά στις τσέπες έχουν «καβούρια». Καταναλώνουν ελάχιστα.
Οι περισσότεροι σκέφτονται ακόμα και ένα...
μπουκαλάκι νερό να πάρουν. Πολλές φορές γεμίζουν τα παλιά μπουκάλια από το ξενοδοχείο, αφού το νερό της πρωτεύουσας πίνεται άφοβα.
Οσο για φαγητό;. Είναι γνωστό ότι με ένα σουβλάκι θα την περάσουν μια χαρά. Αν είναι πολύ κουρασμένοι, τότε θα καθίσουν σε κάποιο εστιατόριο να πάρουν στην καλύτερη των περιπτώσεων από μια χωριάτικη και έναν μουσακά στα τέσσερα.
Μοιράζονται τα πάντα ακόμα και μια πορτοκαλάδα.
Ισπανοί, πορτογάλοι, λίγοι γάλοι, αρκετοί ρώσοι, αν έχουν έρθει κρουαζιερόπλοια θα συναντήσει κάποιος αρκετούς αμερικανούς καναδούς και ίσως αυστραλούς.
Ένα κύμα που μεταφέρεται γύρω- γύρω κοιτάζοντας τις βιτρίνες στην Ερμού και το Κολωνάκι, αλλά για ψώνια ούτε λόγος. Κάποια μικρά αναμνηστικά έως το πολύ πέντε ή δέκα ευρώ είναι αρκετά για να βγουν ασπροπρόσωποι στους συγγενείς και φίλους της πατρίδας.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δουν όσα περισσότερα αρχαία μπορούν, τρελαίνονται για ανασκαφές και θα ξεκουραστούν στην σκιά των δέντρων του Ζαππείου.
Ετσι όμως δεν γίνεται ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Φυσικά, υπάρχουν και χειρότερα. Οι Κινέζοι, ας πούμε, θέλουν να πάνε κατευθείαν στη Σαντορίνη, γιατί αυτό είναι το όνειρο της ζωής τους. Από πέρυσι σιγά σιγά έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν και την Κρήτη. Αλλά είναι ζήτημα αν μένουν συνολικά έξι μέρες στην Ελλάδα». Αντιστοίχως οι Ρώσοι ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη και μετά πάνε Κέρκυρα, Κρήτη και τώρα τελευταία Ρόδο.
Έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό τους. Οι Ρώσοι ας πούμε, βλέπουν εκκλησίες. Ενώ στους υπόλοιπους έχουν πολλή πέραση ο Ζορμπάς και οι αρχαίοι θεοί. Κι αυτό όσο καλό ήταν παλιότερα, τώρα μας κάνει ζημιά.
Τα στατιστικά λένε πως το 2004 ο ξένος επισκέπτης κατά μέσο όρο έμενε στην Αθήνα σχεδόν τρεις μέρες. Σήμερα, οι πράκτορες θα εύχονταν να μπορούσαν να κρατήσουν τους ξένους τόσο πολύ – πλέον, ο μέσος όρος έχει πέσει κάτω από τις δύο μέρες.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος τουρίστας δεν θέλει να ξοδέψει πάνω από 100 ευρώ για ένα διήμερο στην Αθήνα ενώ ευχαρίστως θα πλήρωνε διπλά και τριπλά για να κάνει μια βόλτα στη Ρώμη ή το Παρίσι.
www.exedra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου