Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τί είπαν Ρώσοι-Κινέζοι για την Ουκρανία;


putinΟ Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος ομόλογός του , Βλαντιμίρ Πούτιν , χθές Τρίτη συζήτησαν διάφορα θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανική κρίση σε ένα τηλεφώνημα ...

Ο Xi αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι πριν από λίγο καιρό , σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια καλή αρχή για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κίνας - Ρωσίας το τρέχων έτος .
Ο Πρόεδρος Πούτιν , απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα για τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση στο Kunming , της επαρχίας Yunnan , και εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κίνα, ανέφερε ο Κινέζος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει και να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική της συνεργασία με τη Ρωσία .
Ο Xi είπε επίσης ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα στο εγγύς μέλλον και δεσμεύτηκε να προωθήσει από κοινού την ήδη επιτυχημένη σχέση Κίνας -Ρωσίας .
Ο Πούτιν , από την πλευρά του , ενημέρωσε Xi σχετικά με την εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία , τη θέση της Ρωσίας για το θέμα , και τα μέτρα Ρωσία που η Ρωσία έχει λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Xi δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία , η οποία φαίνεται να είναι τυχαία , έχει τα στοιχεία της αναπόφευκτης, κάτι που ήταν ευθεία "σπόντα" για τον ρόλο των δυτικών δυνάμεων στην κορύφωση της κρίσης .
Προς το παρόν , η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ευαίσθητη και έχει περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις , προσέθεσε.
Ενώ συμπλήρωσε ότι η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονίστει με άλλες δυνάμεις για να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλίζεται περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα. Ενώ τόνισε ότι η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό τηλεφώνημα, το οποίο σαφώς και χρησιμοποιείται από την ρώσικη πλευρά για να βάλει και την Κίνα, την έτερη μεγάλη δύναμη στο "παιχνίδι" που παίζεται στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό ο Πούτιν δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην Ουκρανία ως μία τοπική κρίση, αλλά ως κάτι ευρύτερο και κομμάτι του συνόλου των διεθνών σχέσεων σε όλο τον πλανήτη.
Αυτό δε το τηλεφώνημα, λίγες μόνον ώρες μετά την κυκλοφορία φημών που ήθελαν την Κίνα να πιέζει τις ΗΠΑ, μέσω του αποθεματικού χρέους που έχουν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου