Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

«Σκληρά» μέτρα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ανταρκτική, πρόκειται να εφαρμοστούν καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στη Λευκή Ήπειρο αυξάνεται συνεχώς.
Η τουριστική κίνηση βλάπτει σοβαρά το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, σύμφωνα με τα 28 κράτη που συμμετέχουν στη Συνθήκη της Ανταρκτικής και ο αριθμός των τουριστών δε πρέπει να ξεπερνά τους 100.
Περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν και στα τουριστικά σκάφη που μεταφέρουν πάνω από 500 επιβάτες και δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται οπουδήποτε στην ακτή. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Ανταρκτική έχει αυξηθεί σημαντικά και από τους 6700 τουρίστες το 1992, ο αριθμός αυξήθηκε πέρυσι στους 45,000.
Τα μέτρα προωθούνται με αμερικάνικη πρωτοβουλία καθώς μελέτες επιστημόνων επισημαίνουν ότι οι πάγοι λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αναμενόταν, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι επισκέπτες μπορεί να μεταφέρουν, χωρίς να το γνωρίζουν, «ξένους εισβολείς» που βλάπτουν το οικοσύστημα της Λευκής Ηπείρου, όπως έντομα, φυτά, ποντίκια.
Πολλά από τα σκάφη που κινούνται στη περιοχή, δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν και στους κινδύνους που υπάρχουν από τα παγόβουνα, δεδομένου ότι η αλλαγή του κλίματος λιώνει πιο γρήγορα τους πάγους.
Το 2007 περισσότεροι από 150 τουρίστες και το πλήρωμα του σκάφους Explorer, διασώθηκαν από ναυαγοσωστικές λέμβους στα παγωμένα νερά, καθώς το σκάφος βυθίστηκε αφού προσέκρουσε πάνω σε παγόβουνο και διέρρευσε πετρέλαιο στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου